”Hevoset ja syksy.” Sami Pakarinen

                         MAASEUDUN TULEVAISUUS / PT:N TALOUSTUTKA 22.8.2011

Viimeaikaiset tapahtumat taloudessa ovat luultavasti yllättäneet monet asuntovelalliset kotitaloudet. Vielä keväällä kehotettiin suojautumaan korkojen nousua vastaan sitomalla ainakin osa asuntolainasta vähintään viiden vuoden kiinteään korkoon.

Edelleen suosituimmat asuntolainojen viitekorkoina käytetyt vaihtuvat markkinakorot eli euriborit ovat kuitenkin laskeneet viime kuun tasoilta. Kiinteään korkoon sitominen viime keväänä on siis koitunut kalliiksi. Onko todennäköistä, että valinta muuttuu vielä kannattavaksi?

Historiallisesti katsottuna lyhin vaihtuva markkinakorko eli yhden kuukauden euribor on tullut lainanmaksajalle kaikista vaihtoehdoista edullisimmaksi. Nopeasti vaihtuva viitekorko vaatii kotitaloudelta kuitenkin sopeutumiskykyä, jos korot nousevat nopeasti. Vuoden euribor tarjoaa useimmille riittävästi aikaa sopeutua uuteen korkotasoon.

Ongelmana kiinteän ja vaihtuvan koron vertailun välillä muodostavat pankkien eri käytännöt riippuen viitekorosta. Lainan yhteydessä sovitut ehdot ovat yleensä sitä jäykemmät, mitä pidemmästä koron tarkistusjaksosta on kyse. Eihän kukaan tiedä korkotasoa viiden tai kymmenen vuoden päästä, joten siihen sisältyvät riskit tulee hinnoitella sen mukaan. Kiinteän koron voi rinnastaa hyvin muihin pankin tarjoamiin suojauskeinoihin. Lainakattokaan ei irtoa ilmaiseksi.

Korot pysynevät vielä ensi vuodenkin alhaisella tasolla. Euroopan keskuspankin tänä vuonna tekemät kaksi koronnostoa huhtikuussa ja heinäkuussa tapahtuivat aikana, jolloin inflaatiovauhti näytti kiihtymistään. Nyt inflaatiovauhti on kuitenkin rauhoittumassa, koska ruuan ja energian hintojen nousu kiihtyi viime syksynä.

Edellä mainituista eristä puhdistettu pohjainflaatio nousi toukokuussa vain 2,4 prosenttiin ja on siitä lähtien ollut laskusuunnassa. Talouden hiipuminen pakottaa myös keskuspankin pitämään rahapolitiikkansa löysänä, joten koronnostoihin ei lähiaikoina ole aihetta.

Kiinteän korkoon sitominen on kuin vakuutus. Harva tarjoaa vakuutusta niin, että vakuutus ei olisi tarjoajalle kannattava. Tässä mielessä asuntolainan sitominen lyhyeen markkinakorkoon on järkevää.

Kiinteiden korkojen etuna tosin olisi asuntomarkkinoiden kannalta vakaus, joka tasaisi markkinavaihteluja. Jossain vaiheessa tämän hetken alhaiset korkotasot ovat kuitenkin historiaa. Sanonnan mukaan syksyinen yö kulkee yhdeksällä hevosella. Vielä korot liikkuvat ruunalla, mutta aikanaan alle vaihtuu ori. Ehkä useampi.

Sami Pakarinen