”Heikko talouskasvu nopeuttaa paperikoneiden sulkemisia” Matleena Kniivilä

                      MAASEUDUN TULEVAISUUS / PTT:N TALOUSTUTKA 28.9.2011

Tasan kuukausi sitten ilmoitettiin suomalaisen paperitehtaan sulkemisesta – jälleen kerran. UPM lakkauttaa Myllykosken tehtaan Kouvolassa. Lakkauttamisia on ollut viime vuosina runsaasti. Paperintuotantokapasiteetti on Suomessa nyt jo lähes viidenneksen pienempi kuin viisi vuotta sitten.

Lakkauttamiset eivät ole pelkästään suomalainen ilmiö. Samaa koetaan ympäri Eurooppaa.

Suomessa metsäteollisuuden muutokset näkyvät kuitenkin muuta Eurooppaa rankempina. Metsäteollisuuden merkitys on täällä muita maita selvästi suurempi ja tuotantokapasiteetin määrä on pienentynyt enemmän kuin Euroopassa keskimäärin.

Myllykosken paperikoneiden sulkemispäätöstä nopeuttivat talouden heikot näkymät. Tärkein tekijä se ei kuitenkaan ole.

Paperin kysyntä vähenee Euroopassa myös pitkällä aikavälillä ja tähän kysyntään nähden paperikoneita on vielä liikaa. Kun paperin tarjonta on ollut suurta kysyntään verrattuna, hinnatkaan eivät ole kehittyneet kummoisesti.

Jossain määrin sulkemiset ovat jo näkyneet paperin hinnoissa. Viime vuonna keskimääräinen vientihinta Suomesta nousi vajaat neljä prosenttia eikä kasvuluvusta tänä vuonna jäädä. Nousu ei ehkä päätä huimaa, mutta paperiteollisuudessa tällaisia lukuja ei 2000-luvulla ole juuri nähty.

Taloustilanteen heikkeneminen uhkaa nyt katkaista paperiteollisuuden jo jonkinlaiseen vauhtiin päässeen kasvun. Vaikka vuoden 2009 laman jälkeen hinnat ennätettiin saada hiukan suurempaan nousuun, selvää tason muutosta ei ennättänyt tapahtua. Se, mitä paperimarkkinoilla ensi vuonna tapahtuu, riippuu pitkälti taloustilanteen kehittymisestä Euroopassa. Jos talous ei kasva tai jopa taantuu, ei suomalaisen paperinkaan kysyntä kasva. Heikko kysyntä taas vähentää teollisuuden tarvetta ostaa puuta.

Hiipuva kysyntä pakottaa paperiteollisuuden pitämään ensi vuonna tuotantomäärät kurissa ja samalla jatkamaan rakenteellisten muutosten läpivientiä. Paperikoneiden sulkemiset Euroopassa jatkuvat. Jokin sulkemisista voi osua myös suomeen

Matleena Kniivilä