Hauraat kasvun merkit

Suomen talouskehitys on ollut surkeaa finanssi- ja eurokriisin jälkeen. Muu euroalue on ollut jo selvästi toipumisen tiellä, mutta Suomessa tuotanto on polkenut paikoillaan ja vientimarkkinoita on menetetty koko ajan.

Suomen talouskehitys on ollut surkeaa finanssi- ja eurokriisin jälkeen. Muu euroalue on ollut jo selvästi toipumisen tiellä, mutta Suomessa tuotanto on polkenut paikoillaan ja vientimarkkinoita on menetetty koko ajan.

Mielialat kuitenkin kirkastuivat selvästi, kun vuoden ensimmäisen neljänneksen kansantalouden tilinpidon luvut julkaistiin pari viikkoa sitten. Niiden mukaan talous oli vihdoin kasvanut vuoden alussa vauhdikkaasti. Lisäksi käsitystä viime vuodenkin kasvusta korjattiin ylöspäin.

Onko Suomen talous siis pitkästä aikaa pääsemässä vauhtiin? Toivottavasti, mutta vielä on liian aikaista juhlia. Kaikilta osin kasvu ei ole kestävällä pohjalla ja vienti oli edelleen laskusuunnassa.

Kestävintä vuoden alun kasvussa on luultavasti rakentamisen lisääntyminen. Erityisesti asuntorakentamisessa on potentiaalia. Asuntomarkkinoilla, varsinkin pääkaupunkiseudulla, on selvästi patoutuneita kysyntäpaineita ja erittäin alhainen korkotaso mahdollistaa lainanoton. Hallituksen infrahankkeet ja muut rakentamista edistävät toimet ovat myös omiaan lisäämään rakentamista.

Kulutuksen kasvu sen sijaan hiipuu luultavasti vielä uudestaan. Kulutuksen lisäys perustui pitkälti hintojen laskulle. Erityisesti bensan halpeneminen on jättänyt enemmän rahaa muuhun kulutukseen. Hintojen lasku näyttäisi kuitenkin olevan tältä erää ohi. Lieväkin hintojen nousu yhdistettynä kilpailukykysopimuksen nollakorotuksiin on hallaa suomalaisten ostovoimalle.

Kilpailukykysopimus heikentää kotimaista kysyntää, mutta sillä pyritään saamaan vauhtia Suomen talouden todelliseen ongelmaan, vientiin. Vienti laski edelleen selvästi alkuvuonna. Se ei kuitenkaan estänyt talouden kasvua, koska samaan aikaan myös tuonti väheni.

Hallituksen veronalennukset antavat aikaa kilpailukykysopimuksen toimille vaikutta positiivisesti vientiin. Kauan ei voida kuitenkaan odottaa.  Ilman viennin kääntymistä noususuuntaan, kasvu ei ole kestävällä pohjalla.

Taloustutka on julkaistu myös Maaseudun Tulevaisuuden PTT:n taloustutka -palstalla 20.6.2016