- Ruokamarkkinat
Pellervon taloustutkimus PTT:n ja Pro Luomun LuMoTu-hankkeessa kehitetään ja toteutetaan luonnon monimuotoisuutta edistäviä tiedonvälityksellisiä tuuppauksia ruokaketjun eri osiin Etelä-Savon, Kaakkois-Suomen, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon alueilla. Hankkeessa toteutetaan tiedonvälitystä kolmelle kohderyhmälle: alueen maatalousyrittäjille ja ruokapalveluille, sekä valtakunnallisesti ympäristötyötä tekeville sidosryhmille, kuten viranomaisille, maatalousneuvontaa tarjoaville organisaatioille ja muille järjestökentän ja yksityisen sektorin toimijoille. Maatalousyrittäjille ja ruokapalveluille kohdistettavien tuuppausten tavoitteena on tehdä luonnon monimuotoisuutta edistävistä toimenpiteistä ja luomutuotantoon siirtymisestä helpompaa, houkuttelevampaa ja ajankohtaisempaa. Hankkeessa toteuttavien tuuppausten odotetaan lisäävän helpoiten omaksuttavien monimuotoisuustoimien toteuttamista jo lyhyellä aikavälillä ja vaikuttavan haastavammin omaksuttavien monimuotoisuustoimien hyväksyttävyyteen sekä luomutuotantoaikomuksiin myönteisesti.
Sidosryhmille jaetaan tietoa tuuppausten hyödyntämisestä ympäristötyössä kirjallisen materiaalin sekä tuuppausten käyttöä koskevan työpajasarjan muodossa. Hankkeessa hyödynnetään tutkimustietoa tuuppausten kehittämisessä ja vaikutusarviossa, ja jalkautetaan tutkimustiedon käyttöä sidosryhmien tekemässä ympäristötyössä sovellettavaksi. Hanke alkaa huhtikuussa 2025 ja päättyy vuoden 2027 lopussa.
Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Keski-Suomen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksilta.


Lisää hankkeesta: