”Elämää ilman nykyajan mukavuuksia”, Satu Nivalainen, 23.3.2009

Voitteko kuvitella elämää ilman nykyajan mukavuuksia? Minä voin. Jääkaappi-pakastimeni nimittäin hajosi kaksi viikkoa sitten.

Ilman pakastinta voi kyllä elää. Elämä ilman jääkaappia sen sijaan on miltei mahdotonta. Harvoin ajattelee, miten moni tavara tarvitsee kylmäsäilytystä. Kaupassa käynti on haasteellista, kun ei oikein ole mitään, mitä voisi ostaa. Tai kaikki täytyy syödä heti.

Parvekkeettomassa yksiössä ruuan säilyttäminen on hankalaa. Nyt ikkunan välini ovat täynnä mehupurkkeja ja jugurttia. Muuta kylmäsäilytettävää kaupasta on turha ostaa, yksiössä kun ikkunoitakaan ei ole kuin kaksi. Niiden väliin ei mahdottomasti tavaraa mahdu. Eikä ratkaisu toimi oikein muutenkaan, sillä päivisin ikkunaan paistaa aurinko, joten tavarat lämpenevät joka tapauksessa.

Mikroaaltouuni sentään vielä toimii. Viime aikoina olenkin syönyt runsaasti mikroaterioita, leipää ja huoneenlämmössä säilyviä keittoja. Täytyy sanoa, että pitemmän päälle niihin alkaa kyllästyä. Hyvä puoli on tietenkin se, että ruokaan ei mene paljoa rahaa. Eikä ruuanlaittoon aikaa.

Säästyneellä ajalla voisi vaikka siivota. Mutta jottei elämä kävisi liian helpoksi, myös imurini päätti lakata toimimasta. Kolmen kissan taloudessa se on pieni katastrofi. Siivoaminen pelkällä harjalla ja rikkalapiolla on tuskallista tai oikeastaan täysin turhaa.

Myös veden tuloa hanasta pitää itsestään selvänä asiana. Mitäpä jos sitä ei tulisikaan? Ei voisi juoda vettä, ei pestä hampaita, ei käydä suihkussa. Pyykinpesusta puhumattakaan. Putkiremontin yhteydessä koin tämänkin, ja ei ollut kovin helppoa.

Ehkä kaikkein tärkein elämää helpottava tekijä on kuitenkin sähkö. Miettikääpä, jos sitä ei olisi. Koko talous käytännössä pysähtyisi, sillä nykyisin lähes kaikki toiminnot ovat sähkön varassa.

Myös yksilötasolla sähkön puuttuminen aiheuttaisi monenlaista vaivaa. Vaikkapa niinkin arkipäiväinen asia kuin valaistus. Nyt keväällä päivänvalossa jo näkee, mutta entäs talven pimeinä kuukausina. Myös työnteko olisi monin tavoin nykyistä hankalampaa. Esimerkiksi tämänkin kolumnin naputtelisin kirjoituskoneella paperille ja pistäisin postissa toimitukseen menemään.

Toisaalta ilman sähköä elämän tahti olisi varmasti täysin toisenlainen kuin nyt, kun kaikki tapahtuu miltei reaaliajassa. Se ei välttämättä olisi huono asia, ainakaan hetkellisesti.

Kun kaikki toimii, asioiden tärkeyttä ei edes tule ajateltua. Niitä pitää itsestäänselvyyksinä. Niin ei kuitenkaan välttämättä ole. Kun siis seuraavan kerran vaikkapa avaatte jääkaapin ja otatte sieltä ruokaa tai juomaa, nauttikaa!

satu.nivalainen@ptt.fi