”Asiantuntija lomailee.” Leena Kerkelä

                                       MAASEUDUN TULEVAISUUS / PTT:N TALOUSTUTKA 27.6.2011

Asiantuntijatyöhän on palvelua, jossa tuotetaan ja analysoidaan tietoa päättäjien käyttöön niin, että erilaisten vaihtoehtojen seuraamukset tulevat mahdollisimman kattavasti esiin. Asiantuntijan ei periaatteessa itse tarvitse tehdä päätöksiä. Poliitikkojen ja muiden päätöksiä tekevien tulee siis vastata mitattavien vaikutusten lisäksi useista päätöksiin liittyvistä arvovalinnoista. Näitä he sitten tekevät taustastaan riippuen asiantuntemuksella tai ilman sitä.

Osmo Soininvaaran blogissa (13.6) käytiin mielenkiintoista keskustelua siitä, onko asiantuntija teknokraatti, joka ei edes pysty arvovalintoihin, vaan jää kiinni monimutkaisiin päätöksentekotilanteisiin. Keskustelun avauksessa pidettiin asiantuntijuutta jopa haitallisena päätöksenteolle, mitä en kyllä allekirjoita. Asiantuntijuus ei ole päätöksille välttämätöntä, mutta helpottaa kyllä päätöksen tekemistä. Toisaalta tunnistan sen informaatioähkyn, joka toisinaan lamaannuttaa asiantuntijan ja tekee mahdottomaksi muodostaa arvovalintoja mistään asiasta, edes oman työnsä ulkopuolelta. Siksi suosittelenkin kaikille asiantuntijoille lomailua.

Monet pääkaupunkiseudun asiantuntijat viettävät kesälomalla aikaa kotiseudullaan, siis pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Tätä kautta on mahdollista saada kosketusta hyvinkin arjesta poikkeavaan toimintaympäristöön. Muutamaksi viikoksi voi unohtaa tämän hartaudenharjoitusta muistuttavan näyttöpäätteen palvonnan, oikaista selkänsä ja viettää aikaa ihan oikeiden ihmisten seurassa. Ei siksi, etteivätkö asiantuntijatyökaveritkin ole ihmisiä. Kanssakäyminen heidän kanssaan vain usein rajoittuu juuri tuollaiseksi etääntyneeksi pohdiskeluksi, jossa ei tehdä todellisia arvovalintoja vaan puidaan vain asioita eri näkökulmista.

Parasta lomailussa on juuri se ihmisten kirjo, jonka kotiseudulla lomaillessa kohtaa. Sukulaisten ja ystävien joukosta löytyy yrittäjiä, eläkeläisiä, toimihenkilöitä, äitejä, isiä, teinejä, päiväkoti-ikäisiä, naimisiin meneviä, eronneita, leskiä, himourheilijoita ja puutarhureita. Lomailuun liittyy myös lepoa ja virkistäytymistä; luontokokemuksia, ajankuluttamista, mökkiprojekteja, kesäteatteria, kulttuuria ja ruoanlaittoa. Ruuanlaitto saakin lomaillessa aivan uudenlaisen merkityksen ja huomattavasti suuremman osan aikabudjetista.

Voihan tuota lomalla koettua ja omaksuttua mahdollisesti hyödyntää asiantuntijatyössäkin. Kuka tietää, miten tuleviin kuntaliitosten käsittelyyn paneudutaan oman kotikunnan kokemusten kautta. Tuleviin verolinjauksiin löytyy varmasti erilaisia kantoja riippuen siitä keskusteleeko asiasta yrittäjän vai sosiaalityöntekijän kanssa. Omat kokemukset lisäävät ainakin työmotivaatioita. Asiantuntijatyössäkin käsitellään asioita, jotka lopulta koskettavat ihan oikeita ihmisiä.

Leena Kerkelä