”Aika lamasta syvään taantumaan”, Kalle Laaksonen, 27.4.2009

                                                 MAASEUDUN TULEVAISUUS / PTT:N TALOUSTUTKA

Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen perustamisesta tuli viime kuussa 30 vuotta. Viime kuussa tuli puolestaan 20 vuotta tämän palstan alkamisesta Maaseudun Tulevaisuuden sivulla. Idea oli silloisen päätoimittajan Mikko Vesan. Vuosikymmenten vaihtuminen antaa syyn katsoa taaksepäin – mistä olemme tähän päivään tulleet.

Tänään tärkein puheenaihe on talouskriisi. Vielä ei osata sanoa, onko oikea termi syvä taantuma vai oikein lama. Parikymmentä vuotta sitten ei ollut epäilystä siitä, mistä oli kysymys, pahimmasta lamasta Suomessa sitten 1930-luvun. Kansantalous supistui yli 10 prosenttia ja työttömien määrä nousi 500 000 henkeen. Kymmenet tuhannet joutuivat velkavankeuteen, josta selviäminen vei toistakymmentä vuotta. Monelle koko loppuelämä muodostui laman seurausten sietämiseksi.

Laman iskiessä kysytään, miksei kukaan osannut varoittaa. Näin todettiin 1990-luvun alun laman yhteydessä, ja samaa sanotaan nyt maailmanlaajuisen talouskriisin aikana. Varoittajia kuitenkin oli ja on. Esimerkiksi juuri tämä kolumnipalsta, joka perustettiin maaliskuussa 1989, ennakoi tulevia talousvaikeuksia jo aloitusvuonna. Silloinen PTT:n toimitusjohtaja Pertti Kukkonen oli hyvin perillä vaikeuksista, jotka Suomen taloutta olivat odottamassa. Vuoden mittaan monet muutkin ekonomistit varoittelivat talouskehityksen perusteiden heikkoudesta. Silloiset päättäjät eivät vielä vuoden 1990 lopullakaan kuunnelleet varoituksen sanoja, vaikka teollisuustuotanto oli jo syöksykierteessä.

PTT:n Taloustutka on siis elänyt jo 20 vuotta. Sen erityispiirre on, että palstalle kirjoittavat kukin vuorollaan, sekä tutkimusjohto että tutkijat, yleensä noin 15 henkilöä. Näin ollen palsta kertoo laajasti ja kattavasti aiheista, jotka ovat parhaillaan tutkimuslaitoksen työn kohteena. Tähän mennessä kirjoitetut yli tuhat taloustutkaa luovat siten historia-aineiston, joka on elänyt tutkimuslaitoksen ajassa.

Kuluneiden parinkymmenen vuoden ajalta mieliin painuvimpia jaksoja olivat 1090-luvun laman hoito sekä Suomen EU-jäsenyyden neuvottelut. PTT oli tiiviisti asioissa mukana. Myöhemminkin EU-jäsenyys on antanut paljon pohdittavaa myös kolumnisteille, koska EU:n luonteeseen kuuluu jatkuva muutos.

On helppo arvata, että meneillään oleva syvä taantuma tulee olemaan seuraavat vuodet pohdinnan kestoaihe. Talouskriisissä eletään vielä pitkään veitsen terällä. Ei ole olenkaan varmaa, että pohja olisi jo saavutettu. Maailman taloussuhteet ovat liikkeellä kuin mannerlaatat. Amerikasta alkanut tärähtely ei ole vielä päättynyt. Muuta ei osata sanoa kuin että monet totutut rakenteet muuttuvat ja toimintatavat uudistuvat. Toivotaan, että muutos johtaa aikaisempaa terveempään perustaan. Se on edellytys menetetyn luottamuksen palautumiselle. Luottamus on taloudellisen toiminnan ja sen instituutioiden uskottavuuden ydin.

kalle.laaksonen@ptt.fi