”Suo, kuokka ja Jussi eivät yksi riitä” Meri Virolainen, 14.8.2006

Maailman nälkäongelma ei johdu ensisijaisesti ruuan puutteesta, vaan jostakin ihan muusta. Tämä ikävä asia on totta tänäkin päivänä, mikäli arvostetun amerikkalaisen tutkimuslaitoksen ERS:n uusinta tutkimusta on uskominen.

Raportin mukaan maailmassa on tällä hetkellä noin 777 miljoonaa ihmistä, jotka luokitellaan aliravituiksi. Vertailun vuoksi todettakoon, että EU:n väestömäärä on reilut 450 milj. ihmistä. ERS:n raportin hyvä uutinen on se, että ruuan tuotanto kasvoi viime vuosikymmenenä 3 prosenttia vuosittain, mikä oli enemmän kuin väestönkasvu.

Huono uutinen puolestaan on se, että kasvanut ruuantuotanto ei kohtaa niitä tarvitsevia. Etenkin kehitysmaiden maaseudulla nälkä on usein liiankin tuttu vieras. Syitä on monia: yleinen köyhyys ja ostovoiman puute, sodat, nopea väestönkasvu, ympäristösyyt, heikko terveystilanne jne.

Tämä traaginen raportti jälleen nostaa esille sen tosiasian, että miten arvokas hyvin toimiva yhteiskuntajärjestelmä on maataloustuotannon kannalta. Kuten raportissa todetaan, aliravitsemuksen syyt ovat aivan jossakin muualla kuin ruuan tarjonnan niukkuudessa. Mitkään luonnonresurssit, tieto-taito tai pääomat eivät auta, jos infrastruktuuri ei toimi, hallinto on pielessä, ja väestö on sairasta ja köyhää.

Lukuisat maanviljelijät EU:n eri jäsenmaissa ovat usein harmitelleet – varmasti syystäkin – EU:n maatalouspolitiikan ja byrokratian kankeutta. Toisaalta on otettava huomioon, että kehittyneiden maiden yhteiskuntajärjestelmän luonteeseen kuuluu asioiden sopiminen ja neuvottelu. Erilaisten kantojen tuominen esiin ja jopa pieni riitely voi olla hyväkin asia, vaikka asioiden hoito olisin joskus kankeaa. Näin voidaan luoda pohja, jolla maatalouden harjoittamisella on laaja tuki.

Tästä voi johtaa myös Suomen kannalta sen lohdullisen johtopäätöksen, että järkevällä politiikalla ja toimivan yhteiskuntarakenteen avulla ruokaa voidaan tuottaa myös epäedullisissa oloissa. Vaikka luonnonresurssimme ja pääomamme eivät ole erityisen laajat, niin toimiva yhteiskuntajärjestelmämme yhdistettynä taitoon, tietoon ja uutteruuteen ovat taanneet meille riittävästi laadukasta ruokaa.

Aika hieno saavutus sekin.