Lisää luomua ja luonnon monimuotoisuutta tuuppausten avulla Järvi-Suomeen

Pellervon taloustutkimus PTT ja Pro Luomu ry ryhtyvät edistämään luonnon monimuotoisuutta ja luomutuotantoa Järvi-Suomen alueella uudella tuuppaushankkeella. Sen kohteena ovat alueen maatalousyrittäjät, ruokapalvelut sekä tuuppausten käytöstä ympäristötyössä kiinnostuneet tahot.

”Tavoitteenamme on tehdä luomuun siirtymisestä ja muista luonnon monimuotoisuutta edistävistä toimenpiteistä helpompia ja houkuttelevampia maatalousyrittäjille sekä ruokapalveluille”, summaa hankkeen vetäjä, ekonomisti Tuuli Sen PTT:stä.

Luontokato näkyy eliölajien ja niiden elinympäristöjen heikkenemisenä. Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on uhka myös ruoantuotannolle, sillä luonnon tarjoamat ekosysteemipalvelut, kuten pölytys, tuholaisten torjunta ja ravinteiden kierto hyödyttävät maataloustuotantoa. Maatalousluonnon monimuotoisuutta voidaan vahvistaa pelloilla tehtävillä toimilla, jotka kytkeytyvät maankäyttöön, torjunta-aineisiin ja lannoitteisiin sekä viljelykasveihin.

Pellolla tehtävien monimuotoisuustoimien ohella hankkeessa pyritään vaikuttamaan maatalousyrittäjien mahdollisuuksiin siirtyä luomutuotantoon lisäämällä luomun kysyntää ruokapalveluissa. Tuuppaamisesta jaetaan myös tietoa alueen kehitysorganisaatioille sekä yrityksille, jotta yhä useampi voisi käyttää niitä omassa toiminnassaan.

Tuuppausten toteuttaminen alkaa loppuvuodesta

Tuuppausten odotetaan lisäävän helpoiten omaksuttavien monimuotoisuustoimien toteuttamista jo lyhyellä aikavälillä ja vaikuttavan myönteisesti työläämpien toimien hyväksyttävyyteen sekä luomutuotantoaikomuksiin.

“Tuuppaamalla julkisia ruokapalveluita kohti luomun käyttöä vahvistetaan luomutuotteiden markkinoita ja lisätään ymmärrystä ruokavalintojen vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen. Tuuppaukset tukevat myös kansallisia tavoitteita: 25 % sekä Suomen peltoalasta että julkisten ruokapalveluiden raaka-aineista tulisi olla luomua vuoteen 2030 mennessä”, sanoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.

LuMoTu-hankkeen toteutusalueella Järvi-Suomessa luomuun suhtaudutaan muuta maata positiivisemmin, ja etenkin Kaakkois-Suomi ja Etelä-Savo tunnetaan vahvasta luomutuotannosta. Hanke on käynnistynyt tänä keväänä, ja ensimmäisiä tuuppauksia ryhdytään toteuttamaan vuoden lopulla.

Mitä tuuppaukset ovat?

Tuuppaus on käyttäytymistieteelliseen tietoon perustuva muutos tavassa, jolla eri vaihtoehdot esitetään ihmiselle, kun hän tekee päätöksiä. Tekemällä joistakin vaihtoehdoista helpompia, ajankohtaisempia ja houkuttelevampia, voidaan ihmisiä saada valitsemaan niitä ilman, että heidän valinnanvapauttaan rajoitetaan.

”Tuuppauksilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi maatalousyrittäjien ja ruokapalvelujen tiedoista, taidoista ja asenteista kumpuaviin valmiuksiin toteuttaa luonnon monimuotoisuutta edistäviä toimenpiteitä. Lisäksi voidaan vaikuttaa käsitykseen ympäristötoimien hyväksyttävyydestä omien verrokkien keskuudessa tai käsitykseen kuluttajien arvostuksesta alueella tuotettuun luomuruokaan”, sanoo Tuuli Sen.

LuMoTu-hankkeen toteuttavat yhteistyössä PTT ja Pro Luomu ry vuosina 2025–2027. Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta.

Lisätietoja

Tuuli Sen, ekonomisti, Pellervon taloustutkimus PTT, 040 729 8448, tuuli.sen@ptt.fi

Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry, 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi

Hankkeesta lisää Maaseutuverkoston sivuilla: https://maaseutuverkosto.fi/hankkeet/lumotu-luonnon-monimuotoisuustuuppaukset-ruokaketjuun-jarvi-suomessa/

Yleiskatsaus

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta voisimme tarjota kävijöille mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Verkkoselaimeen tallentuvat evästeet tunnistavat palaavat kävijät ja heidän kielensä. Lisäksi evästeet antavat meille tärkeää tietoa mm. siitä, mitkä sivut kiinnostavat kävijöitä.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömien evästeiden tulisi aina olla käytössä, jotta voimme tallentaa toiveesi kielestä ja evästeiden asetuksista.

Kolmansien osapuolien evästeet

Tämä sivusto käyttää Google Analyticsia kerätäkseen tietoa sivuston käytöstä, kuten kävijöiden määrästä ja suosituimmista sivuista. Pitämällä tämän evästeen käytössä autat meitä parantamaan sivustoa.