- Ilmasto
- Metsäala
- PTT Raportteja
Tiivistelmä
Tämän selvityksen tavoitteena on arvioida EU:n metsäkatoasetuksesta aiheutuvat suorat kustannukset suomalaisille yrityksille. Kustannusarviot perustuvat yrityshaastatteluihin ja kattavat sekä perustamisvaiheen että vuotuiset ylläpitokustannukset hyödykekohtaisesti ja yrityskoon mukaan. Selvitys ei sisällä epäsuoria kustannuksia, kuten raaka-ainehintojen noususta johtuvia vaikutuksia. Haastateltujen yritysten mukaan asetus vähentää raaka-aineiden tarjontaa EU-markkinoilla, mikä saattaa nostaa niiden hintoja. Tulosten perusteella yrityksen koko on merkittävin yksittäinen kustannuksiin vaikuttava tekijä, kun taas hyödykekohtaiset erot jäivät vähäisemmiksi. Keskimääräiset perustamiskustannukset toimialoittain vaihtelivat 8 000–3,2 miljoonan euron välillä, ja ne olivat selvästi korkeammat kuin komission aiemmin esittämä, EU:n puutavara-asetuksen (EUTR) tarkasteluun perustuva arvio 5 000–90 000 €/toimija. Suurimmat kokonaiskustannukset kohdistuvat puuhyödykkeen ja suurten kaupan alan yritysten toimialoille, jotka muodostavat lähes 95 prosenttia sekä arvioiduista perustamis- että ylläpitokustannuksista.
Kokonaisuudessaan metsäkatoasetuksen arvioidaan aiheuttavan suomalaisille yrityksille noin 207 miljoonan euron perustamiskustannukset ja noin 65 miljoonan euron vuotuiset ylläpitokustannukset. Selvityksen mukaan yritykset kaipaavat selkeää viestintää, käytännönläheistä koulutusta ja neuvontapalveluja asetuksen toimeenpanoon, erityisesti komission EUDR-tietojärjestelmän käyttöön. Tiedontarve koskee niin yrityksiä kuin palveluntarjoajia, kuten tietojärjestelmätoimittajia ja auditoijia. Selvitykseen liittyy epävarmuustekijöitä, joita aiheuttavat muun muassa otoksen pieni koko, yritysten vaihtelevat valmiudet ja asetuksen tulkintojen keskeneräisyys. Myös yritysten määrän arviointi perustui toimialaluokituksiin, jotka voivat johtaa sekä yli- että aliarvioihin. Etenkin puuhyödykkeen osalta yritysten määrä voi olla aliarvioitu, koska osa tuontia harjoittavista yrityksistä jää toimialaluokituksen perusteella tarkastelun ulkopuolelle. Nämä epävarmuustekijät vaikuttavat selvityksessä esitettyjen kustannusarvioiden tarkkuuteen.
Asiasanat: EUDR, asianmukainen huolellisuus, vaikutusarvio, yrityskustannukset, haastattelut, vastuullisuus, EU-sääntely, EUDR-tietojärjestelmä, hallinnollinen taakka