”Alkutuotannostako uusi menestysala?”, Petri Mäki-Fränti, 25.6.2007

Maaseudun Tulevaisuus / PTT:n taloustutka

Kiinan ja Intian nopea talouskasvu on muuttamassa yritysten näkemystä siitä mitä tavaroita kannattaa tuottaa, missä maassa ja mihin hintaan. Samaan aikaan työntekijät länsimaissa pelkäävät työpaikkojensa karkaavan halvan työvoiman maihin.

Vakioreseptiksi työpaikkakatoa vastaan tarjotaan huippuyliopistoja sekä lisää rahaa tutkimukseen ja kehitykseen. Tulevaisuudessa entistä useampien pitäisi tienata leipänsä tietotyöstä tai palveluista. Perinteisten teollisuustyöpaikkojen lisäksi vaarassa näyttävät kuitenkin olevan kaikki sellaiset työt, joiden tulokset voidaan siirtää lankoja ja valokaapeleita pitkin halvalla maasta toiseen.

Taloustieteilijä Paul Krugman meni taannoin vielä pidemmälle pohdiskellessaan sitä kuinka globalisaatio ja teknologian kehitys tulevat mullistamaan maailmaa. Kun tekoälysovellukset ja asiantuntijajärjestelmät muutaman seuraavan vuosikymmenen aikana riittävästi kehittyvät, niistä saadaan lopulta halpaa, ahkeraa ja tehokasta työvoimaa niihin tehtäviin, joita nykyään hoitavat insinöörit, ekonomistit, juristit ja muut asiantuntijat, tulivat nämä mistä maailmankolkasta tahansa.

Krugmanin leikkimielellä tehdyn ennustuksen mukaan kansantalouden tulevaisuuden voittajat tulevat tienaamaan leipänsä tietotyön sijaan alkutuotannosta. Siinä missä mikroprosessoreiden ja muistisirujen kapasiteettia voidaan kasvattaa eksponentiaalisesti, viljelysmaiden, kalavesien, kaivosten ja öljykenttien kapasiteetti kasvaa hitaasti, jos lainkaan. Samaan aikaan väestönkasvu ja kehitysmaiden väestön vaurastuminen nostaa raaka-aineiden, ruuan ja energian kysyntää. Raaka-aineiden tarjonnan kasvaessa hitaasti näiden tuotteiden suhteellinen hinta alkaa ennen pitkää nousta, vaikka työvoimaa ja pääomia olisikin tarjolla yllin kyllin.

Vaikka ennustus oli leikkimielellä tehty, ensimmäiset heikot signaalit sen toteutumisesta ovat jo nähtävissä. Öljyn, metallien ja monien muiden raaka-aineiden hinnat ovat olleet koko vuosituhannen alun kasvussa, mitä voidaan pitkälti selittää nimenomaan nopeasti kehittyvien talouksien nopeasti kasvaneella kysynnällä. Samaan aikaan ohjelmistojen, matkapuheluiden, internet-palveluiden ja muiden tietointensiivisten palveluiden hinnat ovat olleet laskusuunnassa.

Uusi mielenkiintoinen havainto on ruuan maailmanmarkkinahinnan nousu kasvaneen kysynnän myötä. Varsinkin vehnän ja maissin maailmanmarkkinahinta on noussut ja esimerkiksi USA:ssa ja Britanniassa tämä alkaa näkyä jo kuluttajahinnoissa.

Joko Suomessakin on pian aika katsoa tulevaisuuteen ja lisätä maamieskoulujen aloituspaikkoja insinöörikoulutuksen kustannuksella?

petri.maki-franti@ptt.fi