Ajankohtaista

Suodata artikkeleja alla olevilla painikkeilla

Uusimmat tiedotteet, kutsut ja blogit.

Selvitys: Vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden sääntely kehittyy – Suomi voi toimia suunnannäyttäjänä

Yritysten ympäristötoimia, yritysvastuuta sekä ilmastoväittämiä koskeva sääntely elää isoa murrosvaihetta, ja raja vapaaehtoisten ja säädeltyjen hiilimarkkinoiden välillä on murtumassa. Suomella on mahdollisuus ottaa EU-tasolla tärkeää roolia, kun sääntelyä kehitetään, kertoo tuore selvitys.

Avaa artikkeli

Ohjelmajohtaja Olli-Pekka Ruuskanen: ”En usko, että on toista yhtä laajaa ja tärkeää yhteiskunnallista kysymystä”

Avaa artikkeli

Pikakommentti: Asuntojen hinnat vellovat yhä pohjamudissa

Asuntojen hinnat vellovat edelleen pohjamudissa, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n ekonomisti Veera Holappa. ”Vaikka viime kuussa ennakoitiin pohjakosketuksen tapahtuneen, niin käännettä parempaan ei ole vielä tullut”, Holappa arvioi.

Avaa artikkeli

Tekoäly lisää tuottavuutta tutkimusyhteisössä

Tekoälyn hyödyntäminen työelämässä on tällä hetkellä kuuma peruna – ja niin myös meillä tutkimusyhteisössä. Seuraamme erilaisten tekoälysovellusten kehitystä ja testaamme niitä rohkeasti omassa työssämme. Meillä tekoälyyn on suhtauduttu pääasiassa myönteisesti, sillä on koettu, että sen käyttö lisää tuottavuutta ja jopa parantaa työnlaatua. Tekoälyn käyttöön kuitenkin suhtaudutaan terveellä kriittisyydellä, sillä käyttöön liittyy myös eettisiä, tekijänoikeudellisia ja vastuullisuuskysymyksiä.

Avaa artikkeli

Pikakommentti: Työmarkkinat reagoivat lomautusten kautta

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 15–74-vuotiaiden työllisten määrä oli lokakuussa 2023 31 000 vähemmän vuoden takaiseen nähden. 15–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendi oli 73,6 %. Työttömyys on edelleen noussut, ja työttömiä oli lokakuussa 28 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Avaa artikkeli

Ruuan hinnannousu myllersi kulutuksen ja elintarvikeketjun rahavirrat

Parin viime vuoden aikana tapahtunut ruuan raju hinnannousu on muuttanut selvästi kuluttajien käyttäytymistä ja koko ruokaketjun rahavirtoja, kertovat Pellervon taloustutkimus PTT:n, Luonnonvarakeskus Luken ja REINU econin tutkimushankkeen välitulokset. Mahdolliset rakenteelliset muutokset nähdään kuitenkin vasta pidemmällä aikavälillä.

Avaa artikkeli

Pikakommentti asuntojen hinnoista: Syyskuu oli huonompi kuin olisi voinut odottaa

Vanhojen osakehuoneistojen hintojen lasku syyskuussa oli negatiivinen yllätys, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n ekonomisti Veera Holappa perjantaiaamun hintatilastoja.

Avaa artikkeli

Pikakommentti: Työllisyysaste sinnittelee yhä korkealla

Työllisyysaste pysytteli syyskuussakin hyvällä tasolla, vaikka taloudesta kantautui alavireisiä uutisia, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk Tilastokeskuksen tiistaiaamun työvoimatutkimuksen lukuja. Työttömyys ja lomautukset ovat tosin nousussa. Työttömiä oli syyskuussa 9 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Avaa artikkeli

Uudet tietovisualisoinnit kertovat, millaisia ovat Suomen metsät ja metsänomistajat – aineisto on kaikkien vapaassa käytössä

Pellervon taloustutkimus PTT on julkaissut kaksi visuaalista koostetta suomalaisista metsänomistajista ja Suomen metsien käytöstä. Esitykset perustuvat tuoreeseen tutkittuun tietoon, kuten Metsänomistaja 2020 -tutkimukseen ja alan tilastoihin. Ne on julkaistu sekä suomeksi että englanniksi metsäalan ammattilaisten, muiden toimijoiden ja aiheesta kiinnostuneiden vapaaseen käyttöön.

Avaa artikkeli

Kutsu: Miten ruuan hinnan nousu vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen ja miten raha kiertää Suomen ruokaketjussa?

Avaa artikkeli

Korkeasti koulutetut yritysomistajat ovat hyvätuloisia ja heidän yrityksensä luovat korkeamman tuottavuuden työpaikkoja

Suomen korkeasti koulutettujen yritysomistajien tulotaso on korkea, ja he ovat usein myös yksinyrittäjiä, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n Akava Worksille tekemä selvitys. Selvityksessä tarkasteltiin, millaisia korkeakoulutetut yritysomistajat ovat taustaominaisuuksiltaan ja tuloiltaan, ja mikä on heidän omistamiensa yritysten merkitys muun muassa liikevaihdolla ja työllistävyydellä mitattuna.

Avaa artikkeli

Lisää nuoria tarvitaan maatalousyrittäjiksi – uusi tutkimus antaa kuusi suositusta

Ruuantuotannon turvaaminen, maaseudun elinvoima ja huoltovarmuus edellyttävät, että nuoria saadaan kannustettua maatalousyrittäjiksi, esittää Pellervon taloustutkimus PTT:n politiikkasuositus. Tämän varmistamiseksi tilojen siirtoa nuorille yrittäjille pitää sujuvoittaa, maatalouden rahoitus varmistaa ja maatalouden merkitys nostaa näkyvämmäksi yhteiskunnassa. Nuorille on luotava näkymä kannattavasta ja kestävästä liiketoiminnasta.

Avaa artikkeli

Metsäteollisuus painii vähenevän kysynnän kanssa – viennin arvo laskee

Suomen metsäteollisuus joutuu tänä ja ensi vuonna sopeutumaan hiipuvaan kysyntään ja kohonneisiin tuotantokustannuksiin. Tuotanto ja vienti vähenevät, ja edessä voi olla lisää tehtaiden tai tuotantolinjojen sulkemisia, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Erityisesti sahatavaran kysyntä laskee rajusti, kun rakentaminen hyytyy sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti.

Avaa artikkeli

Hakkuut ja puukauppa notkahtavat, kun kysyntä metsäteollisuuden tuotteille hiipuu

Puumarkkinoiden vilkas alkuvuosi kääntyi kesällä laskusuuntaan, joka tukkipuun osalta jatkuu ensi vuoteen. Kuitupuun markkina sen sijaan säilyy vahvempana, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Metsäteollisuuden pienentyvän puunkäytön vuoksi hakkuut ja puukauppamäärät notkahtavat tänä vuonna.

Avaa artikkeli