Uutiset

Ruuan hinta nousee kerralla

5.lokakuu 2010

 • PTT-katsaus 3/2010

  Suhdannekuva: Maa- ja elintarviketalous

  Ruuan hinta nousee kerralla

  Viljan hinnan nousu ei ole vielä vaikuttanut ruuan hintaan. Syksyn mittaan ruuan hinta kuitenkin kääntyy nousuun ja vuodenvaihteessa on odotettavissa selkeämpi korotus. Kokonaisuutena ruuan hinta ei nouse tänä vuonna, mutta ensi vuonna hinnat nousevat yleistä hinnannousua nopeammin.

  Koko alkuvuoden jatkunut ruuan hinnan lasku pysähtyi syyskuussa. Hinnat nousevat loppuvuoden aikana, mutta varsin maltillisesti. Joulukuussa 2010 ruoka on käytännössä samanhintaista kuin vuotta aikaisemmin. Viljan hinnan nousu ei siis vedä ruuan hintaa jyrkästi ylöspäin.

  Veronkorotukset vaikuttavat ruuan hintaan enemmän kuin viljojen hintojen nousu. Heinäkuussa toteutettu arvonlisäveron korotus ja ensi vuonna voimaan astuvat makeis- ja virvoitusjuomaverot nostavat hintoja.

  Vuodenvaihteessa iso korotus

  Seuraava suuri muutos ruuan hintaan on luvassa vuodenvaihteessa, kun uudet kaupan ja teollisuuden väliset hintasopimukset astuvat voimaan. Siksi syksyn hinnannousupaineet purkautuvat hintoihin kerralla. Vuodenvaihteen korotuksen jälkeen ensi vuonna ei ole luvassa suuria korotuksia. Raaka-aineiden hintoihin ei ole odotettavissa merkittäviä lisäkorotuksia eikä uusia veronkorotuksiakaan ole tiedossa. Ensi vuoden aikana hinnat kuitenkin nousevat noin 3,7 %, eli keskimääräistä inflaatiota nopeammin.

  Leivän hinta nousee eniten

  Tuoteryhmistä voimakkaimmat korotuspaineet kohdistuvat leipään ja muihin viljatuotteisiin. Lihan ja maitotuotteiden hintojen nousua hillitsee voimakas tuontikilpailu. Toisaalta yleisen taloustilanteen kohentuessa kuluttajat haluavat jälleen syödä ”vähän paremmin”. Sen takia kauppojen tuotevalikoima kasvaa, kun yhtäältä laadukkaampien ja toisaalta pitemmälle jalostettujen elintarvikkeiden kulutus lisääntyy. Tämä kehitys ei vaikuta elintarvikkeiden keskihintoihin. Yksittäisten tuotteiden hintoihin se kuitenkin vaikuttaa.

  Lisätietoja: 
  Maatalousekonomisti Kyösti Arovuori 
  puh. 09-34 888 402    
  sähköposti: kyosti.arovuori@ptt.fi

  Alla olevasta linkistä saa tiedotteen kuvien kanssa pdf-tiedostona.