Uutiset

Pettu-podcast: Lihan ja kasvisten vastakkainasettelu ei kannata -kuuntele avausjakso täältä!

28.huhtikuu 2017
Kimmo Mäkilä
KATSO KIRJOITTAJAN MUUT ARTIKKELIT»

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n podcast-sarja Pettu alkaa tänään perjantaina 28.4. jaksolla Onko kasvisruoka trendi vai buumi?, jossa keskustellaan liha- ja kasvisruuasta. Voit tilata Pettu-podcastin (iTunes/Android/RSS) tai kuunnella ohjelman suoraan soittimesta alta:

*onko jyrkkä vastakkainasettelu lihan ja kasvisten välillä mielekäs?

*onko kasvisruuan nousu buumi vai trendi?

*miten väestörakenteen muutos vaikuttaa ruokailutottumuksiin?

Kuuntele jakso täältä ja tilaa podcast!

Jakson teemaa pohtivat tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori, maatalousekonomisti Heini Toikkanen ja viestintäpäällikkö Kimmo Mäkilä. Keskustelun aikana käsitellään muun muassa sitä, mistä viime aikoina kovasti puhutussa kasvisruuan nousussa on kysymys:

Olen kuullut, että kasvisruokabuumia on verrattu karppausbuumiin - sehän kesti pari vuotta. Nämä asiat eivät ole yhteismitalliset, koska kasvisten lisäämiselle on paljon laajemmat ja monipuolisemmat syyt kuin oli karppaukselle. Ja seikkoja jotka koskevat meitä koko ajan, ei vain kausiluonteisesti.

Toisaalta huomautetaan, että Suomessa kasvavat tällä hetkellä sekä lihan että kasvisten kulutus:

Meillä tilanne on, että lihan ja kasvisten kulutus kasvaa, mutta lihan sisällä on isoja eroja: siipikarjan kulutus kasvaa huimasti ja kiihtyen, sian ja naudanlihan kehitys on tosi maltillista.

Julkisessa keskustelussa paikoin vallitsevaa jyrkkää vastakkainasettelua lihan ja kasvisten syönnin välillä keskustelijat eivät pidä mielekkäänä:

Kaiken kaikkiaan on hyvin perusteltu, että kasvisruuan määrää koulussa lisätään, mutta sekin hakataan sinne tällaisen vastakkainasettelun kautta, että on kasvisruokapäivä. Miksei kasvisruoka vain ole osa sitä tavallista kouluruuan kiertoa? Omista kouluajoista tulee mieleen, että oli pinaattilettupäivä, oli puuropäivä - ei ne olleet kasvisruokapäiviä vaikka käytännössä ne sitä olivat.

Meillä on ihmisiä, jotka ovat sitä mieltä, että liha on ainoaa oikeaa ruokaa, ja sitten on joukko, jonka mukaan liha on ihmiskunnan tuho. Mutta eivät nämä joukot ratkaise asiaa, vaan se iso kuluttajien massa. Vastakkainasettelu on huono juttu.

Petun seuraava jakso julkaistaan viikon kuluttua perjantaina 5.5.!