Uutiset

Pettu-podcast jakso 3: Kallistuuko ruoka aina vain, ja miksi voi olla huono idea syödä ruokakorista – Kuuntele jakso täältä!

12.toukokuu 2017
Kimmo Mäkilä
KATSO KIRJOITTAJAN MUUT ARTIKKELIT»

Kuva: Barry W. (CC-BY 2.0)

Kevätsään lisäksi on toinen aihe, josta jokaisella suomalaisella on takuuvarma mielipide, ja se on ruuan hinta. Pellervon taloustutkimuksen Pettu-podcastin kolmannessa jaksossa pohdimme ikiaikaista kahvikuppikysymystä taloustieteen näkökulmasta: onko ruoka Suomessa kallista, nousevatko hinnat aina vain, ja miten hinta muodostuu.

Kuuntele jakso tästä:

 

Tällä hetkellä eletään erikoisessa tilanteessa: ruuan hinta on ollut jo jonkin aikaa laskussa.

"On poikkeuksellista, että ruuan hinta laskee. Tämänhetkinen laskuvaihe alkoi vuonna 2014, mutta vuoden 1995 jälkeen ruuan hinta on Suomessa laskenut kaksi kertaa. Juuri tuolloin 1995, ja sitten ruuan alv-alennuksen myötä vuonna 2010", kertoo tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori.

Syynä viimeisimpään hinnanlaskuun on ekonomistien mukaan elintarvikeketjun kustannusten lasku, joka koostuu monista tekijöistä: energiakustannukset laskivat, vuokrien nousu hidastui, palkat eivät nousseet ja maataloustuotteiden hinnat laskivat. Samaan aikaan myös kysyntä heikkeni.

PTT:n tuoreen maa- ja elintarviketalouden ennusteen mukaan ruuan hinnan lasku on pysähtymässä kuluvan vuoden aikana.

Jakson aikana käsittelemme laajemmin muun muassa sitä, miten ruuan hinnanmuodostus vaihtelee jalostusasteen mukaan, ja mikä on maailmanmarkkinoiden vaikutus.

Onko ruoka just meillä kalliimpaa kuin muilla?

Lisääntyvän matkailun ja ulkomailla asumisen myötä ruuanhintaväittelyyn on tullut pysyväksi osaksi ihmettely siitä, miksi espanjalaisessa ruokakaupassa tavarat ovat niin paljon halvempia kuin Suomessa.

"No, on meillä korkeammat palkatkin. Kun katsotaan esimerkiksi 2000-luvun alkua, kun hinnat meillä nousivat, niin palkat nousivat sitäkin enemmän", sanoo maatalousekonomisti Heini Toikkanen.

Kyösti Arovuori muistuttaa samasta asiasta – ruuan hinta on tulotasokysymys: "Kun mennään Suomen palkkatasolla Espanjaan tai vaikka Romaniaan, niin kyllä ruoka on halpaa. Kaikki muukin on halpaa, muttei paikallisille."

Kuuntele lisää: miten iso osuus suomalaisen tuloista kuluu ruokaan?

Onko ruokakorivertailuilla mitään virkaa?

Koska ruuan hinta on ihmisiä kiehtova aihe, on se uutistenkin vakiosisältöä. Yleinen median tapa seurata muutoksia niin sanottujen ruokakorivertailujen avulla ei herätä ekonomisteissa hurraahuutoja.

"Olen monissa medioissa nähnyt sellaisia ruokakoreja, että jos joka viikko ostaisin sellaisen, niin mun terveys olisi mennyt jo", kommentoi Kyösti Arovuori.

Ruokakorit voivat joskus osua oikeaankin, mutta monesti niissä ovat ongelmina tuotevalinnat ja vertailtavuus. Koriin valitaan tarkoituksella raflaavia tuotteita tai sellaisia, joissa hintamuutokset ovat viime aikoina olleet merkittäviä. Joskus jää tekijöiltä huomaamatta se, että monien maataloustuotteiden hinnat vaihtelevat melkoisesti vuodenaikojen mukaan.

Aivan oman kierteensä koko keskusteluun ruuan hinnasta tuo se, että ihmisten omat kokemukset asiasta ovat jokapäiväisiä ja vahvoja. Tilastojen tiedot hintamuutoksista jäävät helposti kakkoseksi, kun niitä verrataan omaan kauppakuittiin.

Miten ruuan hintaa sitten pitäisi julkisuudessa käsitellä – kuuntele, mitä Pettu asiasta sanoo!

Seuraava jakso ilmestyy 19.5.! Pettu-podcastin voit tilata allaolevista linkeistä:

iTunes Android Rss

Aiemmat Pettu-jaksot löydät täältä:

http://www.ptt.fi/ajankohtaista/uutiset.html?tagged=podcast