Uutiset

Miksi talousennuste on kuin scifiä? Onko GMO vaaraksi? Miksi kuluttaja on kunkku myös maataloudessa? – kuuntele Pettu-podcast!

16.kesäkuu 2017
Kimmo Mäkilä
KATSO KIRJOITTAJAN MUUT ARTIKKELIT»

Kuva: Michael Stern (CC BY-SA 2.0)

Lähetyksissä Pellervon taloustutkimuksen ekonomistit ruotivat ison kasan ruoka-aiheisia kysymyksiä, ja samalla selviää sekin ikuisuusaihe, onko ruoka Suomessa kallista. Jaksoja voit kuunnella vaikka kauniin kesäpäivän lomassa täältä:

http://www.ptt.fi/ajankohtaista/uutiset.html?tagged=podcast

Linkin takaa löydät myös jaksojen aiheita käsittelevät pitkät juttumme, mutta pikakertauksena tässä vielä Petun parhaita paloja jakso kerrallaan:

1. Kun liha ja kasvis tappeli, kumpi voitti?

Sarjan avausjaksossa pohditaan, mitä itua on luoda vastakkainasettelua lihan ja kasvisten välille, entä miksi molempien kulutus kasvaa meillä. Mihin se kaikki ruoka oikein menee?

"Meillä tilanne on, että lihan ja kasvisten kulutus kasvaa, mutta lihan sisällä on isoja eroja: siipikarjan kulutus kasvaa huimasti ja kiihtyen, sian ja naudanlihan kehitys on tosi maltillista", sanoo tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori.

Kuuntele: Miten väestön vanheneminen voi vaikuttaa ruuankulutukseen Suomessa?

2. Kysyntä se on joka kananmunat kotiin ajaa

Toinen jakso pohtii kysynnän ja tarjonnan lakeja sekä maatalouden joskus ongelmallista suhdetta niihin. Häkkikananmunista kohistiin äskettäin paljon, mutta ekonomistin silmin tilanteessa ei ollut mitään outoa: markkinat toimivat. Koska kuluttaja haluaa ostaa mieluummin toisella tavoin tuotettuja munia, tarjonnan pitäisi sopeutua siihen, eikä päinvastoin.

"Pidemmän aikavälin ongelma on se, että on tuudittauduttu ajatukseen, että kuluttajien on syötävä sitä mitä tuotetaan. Eikä maataloussektori ole ollut valmis reagoimaan siihen, mitä kuluttaja haluaa kuluttaa", tiivistää Arovuori.

Kuuntele: Miten tanskalaiset sianlihantuottajat sähläsivät?

3. Älä syö ruokakorista

Ruoka on kallista ja kallistuu koko ajan, kuuluu kansanviisaus. Onkin poikkeuksellista, että ruuan hinta Suomessa laskisi, mutta juuri sellaisessa vaiheessa elämme juuri nyt. Vastaavaa on viime vuosikymmeninä koettu vain pari kertaa.

Mutta onko sitten meillä aina kallista ja ulkomailla tosi halpaa?

"No, on meillä korkeammat palkatkin. Kun katsotaan esimerkiksi 2000-luvun alkua, kun hinnat meillä nousivat, niin palkat nousivat sitäkin enemmän", sanoo maatalousekonomisti Heini Toikkanen.

Kuuntele: Mikä on syynä ruuan nykyiseen hinnanlaskuun ja kauanko sitä vielä kestää?

4. Maamme köyhä ja siksi jää?

Neljännessä jaksossa tarkastelussa on kotimaisen ja ulkomaisen ruuan suhde. Samalla kerromme, mitä tarkoittaa suhteellisen edun periaate. Moni sanoo arvostavansa nimenomaan kotimaista ruokaa – mutta näkyykö asenne enää kassalla?

"Suomalaiset väittävät arvostavansa kotimaista ruokaa. Siinä on se ongelma, että on totuttu korkeaan tasoon ja pidetään itsestäänselvyytenä, että saadaan kaupasta kotimaista hyvälaatuista ruokaa - mutta ei ole totuttu maksamaan. Emme ole valmiita maksamaan suurempaa hintaa siitä kotimaisuudesta, jota väitämme arvostavamme", sanoo Toikkanen.

Kuuntele: Miksi Suomessa on hyvää kuminaa ja marjoja?

5. Talousennuste on muutakin kuin lukuja

Talousennusteet povaavat nyt Suomelle reipasta kasvua, mutta ennusteista pitäisi tutkailla muutakin kuin lukuja: millaisen tarinan ja millaiset syyt ne antavat numeroiden tueksi. Ekonomistimme tunnustavat myös, että ennustevirheitä sattuu.

"Ajattelen että ennusteet ovat kuin scifi-kirjallisuutta. Ne ikään kuin kertovat tulevaisuudesta, mutta yleensä ne enemmän kertovat nykyhetkestä ja nykyhetkessä vallitsevista uskomuksista siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan", kertoo ennustepäällikkö Janne Huovari.

Kuuntele: Miksi talousennustajat eivät nähneet nykyistä nousua?

6. Talouden myytinmurtajat: Söisinkö luomua vai GMO:ta

Kauden päätösjaksossa käydään läpi useita ruokaan liittyviä myyttejä: onko luomu ongelma maailman ruokaturvalle, mistä ruokahävikki muodostuu ja onko GMO-ruoka uhka vai mahdollisuus. Ainakin viimeisestä ekonomisteillamme on selvä kanta:

"Geenimuuntelu on kasvinjalostusteknologia siinä missä muutkin. Geenimuunnellun ruuan syöminen ei ole kenellekään vaarallista, eikä kenellekään terveysriski", sanoo Heini Toikkanen.

Kuuntele: Miksi Euroopan gmo-kielto ei välttämättä ole meille etu?

Pettu-podcast palaa uusin jaksoin jälleen syksyllä 2017!