Uutiset

Korkeat viljanhinnat eivät pelasta maatalouden tuloja

5.lokakuu 2010

 • PTT-katsaus 3/2010

  Suhdannekuva: Maa- ja elintarviketalous

  Korkeat viljanhinnat eivät pelasta maatalouden tuloja

  Huono rehuviljasato kumoaa nousseiden tuottajahintojen vaikutukset viljanviljelijöille. Maidon ja lihojen hinnat puolestaan ovat viimevuotista alemmalla tasolla. Hintojen laskun vaikutusta lisää lihantuotannon vähentyminen. Siksi maatalouden yrittäjätulo jatkaa alamäessä.

  Vehnän maailmanmarkkinahinnan voimakas nousu on vetänyt perässään muidenkin viljojen hintoja sekä Suomessa että maailmalla. Maailmalla hintoja ovat nostaneet heikot sadot tärkeillä vehnäntuotantoalueilla ja Venäjän ilmoitus vehnän viennin keskeyttämisestä. Tästä huolimatta koko maailman viljasato on kuluvana satovuotena kaikkien aikojen kolmanneksi suurin ja hyvien satovuosien seurauksena varastoissa on runsaasti viljaa. Siksi markkinahintojen nousu olikin merkittäviltä osin ylireagointia.

  Viljan hintataso ei kestä

  Suomessa korjattiin tänä syksynä poikkeuksellisen pieni rehuviljasato. Silti rehuviljasta ei ole huonosta sadosta huolimatta pulaa tänäkään talvena. Kahden edellisen hyvän satovuoden jälkeen myös kotimaan varastot pullistelevat rehuviljasta. Näin ollen kotimainen kulutus pystytään kattamaan helposti.

  Viljan hintoihin ei ole odotettavissa enää merkittävää nousua, vaan nousu pysähtyy syksyn aikana ja hinnat kääntyvät laskuun. Kevään hintataso on jonkin verran syksyn tasoa alempi. Ensi syksynä hintojen lasku jatkuu.

  Maatalouden yrittäjätulo laskee

  Maatalouden yrittäjätulo laskee Suomessa tänä vuonna noin 10 prosenttia. Eniten yrittäjätulo laskee maidon matalan hinnan takia. Myös lihojen hinnat ovat laskeneet viime vuodesta ja lihaa tuotetaan aikaisempaa vähemmän. Viljojen hintojen nousukaan ei nosta yrittäjätuloa, sillä erityisesti rehuviljojen sadot jäävät pieniksi. Ensi vuonna viljojen tuottajahinnat laskevat. Panoshintoihin on lisäksi odotettavissa pientä nousua, joten yrittäjätulo laskee edelleen liki 6 prosenttia.


  Lisätietoja: 
  Maatalousekonomisti Tapani Yrjölä    
  puh. 09-34 888 404    
  sähköposti: tapani.yrjola@ptt.fi