Uutiset

talouskasvu

Puolustusmenot tuskin buustaavat talouskasvua, vaikka haluaisimmekin uskoa niin
heinäkuu 19,2022

Puolustus on välttämätön menoerä, josta vallitsee laaja konsensus. Arvailuihin puolustusmenojen positiivisista talousvaikutuksista on kuitenkin syytä suhtautua kriittisesti, kirjoittaa Emilia Gråsten blogissaan.

Talouskasvua nopeutettava radikaaleillakin toimilla
heinäkuu 5,2021

Talouspolitiikassa huomio pitää nyt siirtää toimenpiteisiin, joilla varmistetaan pysyvämmin aiempaa nopeampi taloudellisen hyvinvoinnin kasvu. Nopeampi talouskasvu ja vastuullinen julkisen talouden hoitamisen ovat välttämättömiä edellytyksiä hyvinvointiyhteiskunnan tarjoamien palveluiden ylläpitämiselle ja kehittämiselle, kirjoittaa PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen.

Työvoiman saatavuus ja osaaminen keskeinen kysymys Suomen taloudelle tulevien 20 vuoden aikana
maaliskuu 12,2021

Suomen talouden kasvukyvyn parantaminen tulevina vuosikymmeninä edellyttää hyvin todennäköisesti osaamiseen pohjautuvan maahanmuuton lisäämistä, kertoo Pellervon taloustutkimuksen ja Merit Economicsin opetus- ja kulttuuriministeriölle ja työ- ja elinkeinoministeriölle laadittu tutkimusraportti. Raportissa on tarkasteltu Suomen talouden kehitystä nykyhetkestä 2040-luvulle useiden erilaisten skenaarioiden kautta laskennallisella yleisen tasapainon mallilla. Skenaarioissa tarkastellaan väestön ikääntymisen lisäksi muitakin talouden kannalta olennaisia kysymyksiä, kuten ilmastonmuutosta ja osaamistarpeiden muutosta.

Millaista osaamista Suomi tarvitsee vuonna 2040 - tutkimus julki tämän viikon perjantaina!
maaliskuu 8,2021

Raportissa on tarkasteltu Suomen talouden kehitystä nykyhetkestä 2040-luvulle useiden erilaisten skenaarioiden avulla. Niissä pohditaan, miten voitaisiin vastata taloudelle kiperiin haasteisiin, kuten väestön ikääntymiseen, ilmastonmuutokseen ja muuttuviin osaamistarpeisiin, ja miten toimet vaikuttaisivat talouskasvuun.

Tiedote: PTT:n kansantalousennuste: Brexit ja kauppasota luovat epävarmuutta - taloudessa näkyy myös suotuisia merkkejä
syyskuu 12,2019

Epävarmuus taloudessa kasvaa, mutta ensi vuoden kasvu voi yllättää myös positiivisesti, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n kansantalouden ennuste. Brexit sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota luovat epävarmuutta, mutta muut taloutta hidastavat tekijät ovat hälvenemässä. Tärkeässä roolissa ovat kotitaloudet. Suomen talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 1,3 ja vuonna 2020 1,2 prosenttia.