Uutiset

ruokaketju

PTT:n tilannekatsaus: Sodan vaikutukset alkavat vasta näkyä ruokamarkkinoilla
kesäkuu 14,2022

Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset alkavat vasta näkyä ruokamarkkinoilla, ja epävarmuus voi jatkua useiden vuosien ajan, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n maa- ja elintarviketalouden tilannekatsaus. Kevään aikana sekä maatalouden tuottajahinnat että ruuan kuluttajahinnat ovat nousseet nopeasti ja nousupaine jatkuu yhä.

Kestävä ruokahuolto vaatii monipuolista käsitystä resilienssistä, toteaa väitöskirjatutkimus
kesäkuu 2,2022

”Jos liikaa yksinkertaistetaan monimutkaisia systeemejä, saadaan väärä käsitys niiden sisäisistä riippuvuuksista. Ruokajärjestelmä nimenomaan on yksi tällainen systeemi.” Näin tiivistää PTT:n maatalousekonomisti Pekka Kinnunen tällä viikolla tarkistettavan väitöskirjansa ydinteeman.

Maa- ja elintarviketalouden tilannekatsaus tammikuu 2022 - Ruuan hinta
tammikuu 14,2022

Maatalouden nopea tuotantopanosten kustannusten nousu ei juuri näkynyt kuluttajien kukkarossa vielä viime vuonna. Ruuan kuluttajahinnat nousivat viime vuonna varsin maltillisesti, vaikka hintojen nousu nopeutuikin loppuvuodesta. Tänä vuonna ruuan hinta nousee selvästi viime vuotta enemmän. Kustannuspaineet koettelevat koko ruokaketjua. Hinnan nousu voi olla yleistä inflaatiokehitystä nopeampaa.

PTT julkistaa tilannekatsauksen ruuan hinnasta sekä maa- ja elintarviketaloudesta 14.1. ja 18.1.
tammikuu 12,2022

Pellervon taloustutkimus julkistaa tilannekatsauksen maa- ja elintarviketalouden ajankohtaisesta kehityksestä. Katsaus julkistetaan kahdessa osassa. Ruuan hinnan kehitystä käsittelevä osuus julkistetaan verkkosivuillamme www.ptt.fi perjantaina 14. tammikuuta noin kello 14. Laajempi tilannekatsaus on vuorossa tiistaina 18. tammikuuta klo 10. Siinä tarkastellaan myös maatalouden yrittäjätuloa, maataloustuotteiden markkinoita ja elintarvikevientiä.

Vähemmän melua hinnasta - enemmän puhetta ruoan laadusta ja vastuullisuudesta
kesäkuu 21,2021

Onko hinnalla edelleen ylikorostunut asema suomalaisessa ruokakeskustelussa, ja miksi ruoantuotannon huipputason laatua ja vastuullisuutta ei ole saatu tuotteistettua? Näitä kysymyksiä pohtii kolumnissaan tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.