Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset alkavat vasta näkyä ruokamarkkinoilla, ja epävarmuus voi jatkua useiden vuosien ajan, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n maa- ja elintarviketalouden tilannekatsaus. Kevään aikana sekä maatalouden tuottajahinnat että ruuan kuluttajahinnat ovat nousseet nopeasti ja nousupaine jatkuu yhä.
Maataloudessa ja metsätaloudessa olisi löydettävissä valikoima käyttökelpoisia ilmastotoimia, jotka auttaisivat täyttämään maankäyttösektorin päästövähennystavoitteet, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n raportti. Raportissa arvioitiin 27 eri toimenpidettä ilmastovaikuttavuuden, kustannusvaikuttavuuden sekä hyväksyttävyyden osalta.
Ukrainan sodan vuoksi globaali ruokajärjestelmä on koetuksella, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Kustannusten nousu jatkuu, ja se koettelee sekä maataloutta että elintarviketeollisuutta. Epävarmuus on erittäin suurta, ja se kohdistuu erityisesti vuoteen 2023. Ruuan hinnannousu kiihtyy jo kevään aikana yleistä inflaatiota nopeammaksi ja on tänä vuonna arviolta 11 prosenttia.
Ukrainan sodalla on merkittäviä kerrannaisvaikutuksia maa- ja elintarviketalouteen maailmanlaajuisesti. Sotatilanne ja sen seuraukset aiheuttavat markkinahäiriöitä globaalisti, EU:ssa ja Suomessa, kirjoittavat Sari Forsman-Hugg ja Päivi Kujala.
Maatalouden yrittäjätulo on jäämässä ennakoituakin heikommaksi vuonna 2021, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n maa- ja elintarviketalouden tilannekatsaus. Syynä on etenkin lannoitteiden ja energian huima hinnannousu. Tilanne aiheuttaa maataloudessa sopeuttamistoimia. Elintarvikeviennin noususuhdanne taittui viime vuonna.