Suomen kylissä tehdään työtä kestävän kehityksen hyväksi, vaikka asiasta ei aina puhuta kestävän kehityksen termeillä. Näin osoitti PTT:n ja E2 Tutkimuksen äsken päättämä Sujuva arki, parempi elämä -tutkimushanke, jossa kumppanina toimi Suomen Kylät ry. Hankkeessa selvitettiin maaseudun näkökulmaa kestävään kehitykseen.
Digitalisaatio on maaseudulle ja maataloussektorille suuri mahdollisuus, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n tutkimus. Muutos edellyttää murroksen syvällistä ymmärtämistä ja loikkaa osaamisessa sekä toimintatavoissa. Kehitystä tarvitaan mm. tietoliikenneyhteyksissä, lainsäädännössä ja alustateknologioissa.
Yksi maaseutupolitiikan ja maaseudun kehittämisen isoimmista kysymyksistä on työvoiman saatavuus. Avoimien työpaikkojen täyttäminen on maaseudulla erityisen vaikeaa työvoiman vähäisen tarjonnan ja työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmien vuoksi. Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys esittää ratkaisuiksi muun muassa työperäisen maahanmuuton lisäämistä, työlupaprosessien helpottamista sekä työvoimapalvelujen parantamista.
Hankkeen tavoitteena on tutkia, mitkä ovat suurimmat esteet osaavan työvoiman saannille maaseudun työnantajien näkökulmasta ja mitkä ovat keskeiset keinot työntekijöiden houkuttelemiseksi maaseudulla toimivien yritysten näkökulmasta.
Nousukausi ja nopeasti kasvanut työllisyys ovat näkyneet koko maassa. Työmarkkinoiden alueelliset erot ovat kaventuneet selvästi. Erot työttömyysasteessa ovat nyt pienempiä kuin koskaan aikaisemmin Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa, jota on tehty 60-luvulta lähtien.