Deliveroo, GrubHub, Gobble…ruoantilaus- ja kuljetuspalvelufirmat ovat kovassa kasvussa. Tuore tutkimusartikkeli selvitti, miten tällaiset alustapalvelut käyttävät dataa bisnesmalleissaan, ja mihin elintarvikeketjussa toimivien yritysten kannattaa data-analyysissaan keskittyä. Artikkelin yhtenä kirjoittajana on PTT:n liiketalouden tutkimusryhmän tutkimusjohtaja Seppo Leminen.
Pellervon taloustutkimus PTT kertoo maa- ja elintarviketalouden ennusteessaan, että ruuan hinta nousee tänä ja ensi vuonna. Tänä vuonna hinnat nousevat 1,1 ja ensi vuonna 1,4 prosenttia. Lihatuotteiden hinnat nousevat tänä vuonna jopa 4 prosenttia. Samalla lihan kulutus kääntyy Suomessa laskuun.
Taseen alijäämää on kasvattanut eniten sellaisten elintarvikkeiden tuonnin kasvu, joita ei Suomessa juurikaan tuoteta tai valmisteta. Tämän vuoksi tilanteen kääntäminen on erityisen vaikeaa, kirjoittaa ekonomistimme Hanna Karikallio.
Kuluttaja ei ole elintarvikeketjussa vain se viimeinen lenkki, joka syö mitä tarjotaan - hänen tarpeitaan on syytä kuunnella tarkoin, kirjoittaa PTT:n toimitusjohtaja Iiro Jussila.