Tuoreiden tilastojen mukaan 72 prosentin työllisyysaste jäi yhä täpärästi saavuttamatta. Ennustepäällikkömme Janne Huovari pohtii, mistä desimaalien heittely kertoo - ja millaisia työpaikkoja syksyn aikana on syntynyt?
Miten pieni Suomi voi pärjätä globaaleilla markkinoilla ja pitää viennin vetämässä? Kilpailuvalttejamme ovat laadukas koulutus ja elinikäinen oppiminen – siksi hyvinvoiva työyhteisö on energinen ja innovatiivinen. Työmarkkinoitamme kuitenkin parjataan usein jäykkyydestä.
Johtamisen täytyy kehittyä uutta työympäristöä tukevaksi. Työmarkkinoiden muutos etenee kovaa vauhtia. Globalisaation ja teknologisen kehityksen myötä ammattirakenne muuttuu ja toisaalta työnteon tavat muuttuvat.Tiimityöskentely, itseohjautuvuus ja etätyöt lisääntyvät. Kaiken tämän myötä myös työntekijöiltä vaadittavat taidot muuttuvat. Toisaalta jatkuvan muutoksen myötä työurat pirstaloituvat.
Työpaikat ja työntekijät ovat viime vuosina kohdanneet alueellisesti entistä heikommin. Kohtaanto-ongelma, eli työpaikkojen ja työntekijöiden samanaikainen pula, on pahentunut selvimmin erityisesti suurissa kasvukeskuksissa, mutta useat toimialat raportoivat kasvavia rekrytointiongelmia ympäri maata.
Merkittävin teko, joka parantaa naisten työllisyyttä ja tasa-arvoa työmarkkinoilla, on panostus päivähoidon laatuun, kirjoittaa ekonomistimme Veera Holappa. Päivähoidosta täytyy saada houkuttelevampi ja aiempaa luotettavampi vaihtoehto kotihoidolle.