Euroopan komission esitys EU:n budjettikehykseksi seuraavalle seitsemänvuotiselle rahoituskaudelle sisältää maatalouteen vähemmän rahaa verrattuna nykytilanteeseen. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan kannalta merkittävin rakenteellinen tekijä liittyy siihen, että esityksen mukaan rahaa vähennettäisiin enemmän CAP:n II. pilarista. II. pilarista rahoitetaan Maaseudun kehittämisohjelmat.
Katsomme, että EU-komission budjettehdotuksen esittämät uudet tulomuodot kuten yhteinen yhteisöveropohja ja muovivero, eivät ole vakaita tai ennustettavia. Myös maatalouspolitiikan leikkauksia tulisi muuttaa niin, että painotus olisi suorissa tuissa eikä kehittämistuissa.
Vauhti sen kuin kiihtyy. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen valmistelu ja samaan aikaan käytävät monivuotisen rahoituskehyksen budjettineuvottelut etenevät sellaista vauhtia, että perässä on vaikea pysyä.
Euroopan unionin seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen valmistelu ja neuvottelut käyvät kiivaana. Komissio julkaisi omat suuntaviivana EU:n tulevaksi budjettirakenteeksi vuosille 2021-2027 viime viikolla.
Maatalouspolitiikan rakenteet ja niistä käyty keskustelu on pitkään ollut säilyttävää ja uudistuminen vaikeaa. Kenen laatima poliittinen ohjelma ottaa haltuun kentällä nyt olevan tilan, kysyy tutkimusjohtajamme Kyösti Arovuori.