Maatalouden toimintaympäristön muutoksiin tulee reagoida jatkossa aikaisempaa nopeammin. Ennakointi on avainroolissa alan kehityksen turvaamisessa. Kun tuleva kehitys on selkeänä mielessä, siihen reagoiminen on helpompaa. On myös tarpeen tunnistaa maatalouden ja muun yhteiskunnan vuorovaikutukset sekä käsitellä eri politiikkalohkoja suurempina kokonaisuuksina.
Tällaisen lausahduksen, ilman kysymysmerkkiä, kuulin eräältä tuntemattomalta viljelijältä ollessani maatalousharjoittelussa pari vuotta sitten. Kuinka rohkaisevaa. No, eihän tämä herrasmies minusta muuta tiennyt, kuin sen, että opiskelen agronomiksi. En suinkaan hakenut Viikkiin opiskelemaan kotitilani jatkaminen mielessä, vaan koska maatalousala ylipäätään kiinnosti. Jotkut opiskelukaverini ovat kuitenkin päätyneet opiskelemaan maataloustieteitä juuri siksi, että haluavat ryhtyä maanviljelijöiksi.
PTT:n syksyn talousennusteet ajoittuvat tänä vuonna syys-lokakuulle. Kansantalouden, maa- ja elintarviketalouden ja metsäalan kolme ennustetta luotaavat monipuolisesti talouden ja yhteiskunnan kestävyyden kannalta keskeisiä aloja. Joka ennusteesta järjestetään infotilaisuus verkossa.
Koronaviruspandemia on siirtänyt ison joukon ihmisiä Suomessa ja maailmalla etätyöhön. Etätöitä tekevät nyt myös ne, jotka eivät olisi muuten sitä valinneet. Kriisi on tarjonnut tilaisuuden sekä yrityksille että työntekijöille oppia sen hyödyistä ja kustannuksista.
Suomessa on vireillä kymmeniä asunto-osuuskuntahankkeita eri puolilla maata. Perinteisen omistusasumisen ja vuokra-asumisen väliin sijoittuvat mallit voisivat toimia väylänä kohtuuhintaiseen asumiseen kasvukeskuksissa, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n raportti. Asunto-osuuskuntien yleistyminen vaatisi kuitenkin lainsäädännön muutoksia, rahoituksen helpottamista ja asuntomarkkinoiden toimijoiden yhteistyötä.