Uutiset

Tapani Yrjölä

Taloustutka: Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?
kesäkuu 11,2018

Yhä useampi kuluttaja on kiinnostunut tuotantoeläinten hyvinvoinnista - ja yhä useampi olisi valmis maksamaan lisää siitä, että heidän syömiensä eläinten elinolot olisivat poikkeuksellisen hyvät. Miten tämä voitaisiin toteuttaa, pohtii Tapani Yrjölä kolumnissaan.

Taloustutka: Voiko sääntöjä kyseenalaistaa?
tammikuu 15,2018

Millaista on ruuan tuotantoon liittyvä kansalaistottelemattomuus Euroopassa? Maatalousekonomistimme Tapani Yrjölä esittelee kolumnissaan mm. italialaisen tuottajayhteisön Genuino Clandestinon.

Taloustutka: Ruuan kulutusjuhlaa
heinäkuu 5,2017

Suomalaiset söivät viime vuonna reilu kaksi prosenttia enemmän lihaa kuin vuonna 2015, Luonnonvarakeskus kertoi viime viikolla. Naudan- ja sianlihan kulutus oli pysynyt liki entisellään, mutta siipikarjanlihaa syötiin liki yhdeksän prosenttia enemmän. Samaan aikaan, kun puhutaan kasvisruokien suosion kasvusta, lihaa syödään enemmän kuin koskaan.

Taloustutka: Vihiksestä se alkoi
marraskuu 7,2016

Suomen valmisruokamarkkinat ovat kokeneet melkoisen muutoksen viimeisen vuoden aikana. Kaikki alkoi viime syksynä vihiksestä eli perinteisen lihapiirakan kasvisversiosta. Se otettiin innolla vastaan kasvissyöjien parissa. Vegaaninen välipala, joka oli ruokaisa, helppo ja nopea, oli uutta.

Maataloustulot laskevat USA:ssakin
toukokuu 27,2016

Suomessa maatalouden yrittäjätulo kasvoi vuoteen 2012 asti. Vuonna 2012 se nousi lähes 1,5 miljardiin euroon. Sen jälkeen yrittäjätulo on tullut rytinällä alas. Viime vuonna se oli noin neljännes vuoden 2012 yrittäjätulosta. Tänä vuonna yrittäjätulon odotetaan nousevan kolmanneksen eli liki 500 miljoonaan euroon. Sekin on kuitenkin vain noin kolmannes neljän vuoden takaisesta huipusta.