Uutiset

Heini Toikkanen

Taloustutka: Oma maa mansikka, muu maa mandariini
kesäkuu 26,2017

Kausivaihtelu näkyy elintarvikkeiden saatavuudessa ja hinnoittelussa pitkin vuotta - kotimaisten tuoretuotteiden sesonki on vasta alkamassa, kirjoittaa maatalousekonomisti Heini Toikkanen.

Taloustutka: Viljelijöiden taloudellinen turvaverkko
helmikuu 20,2017

Viime vuosien markkinamuutokset ovat osoittaneet, että suorat tuet ovat riittämätön turvaverkkomekanismi äkillisiin tulovaihteluihin. Suorat tuet eivät ole pystyneet tasoittamaan maatalouden tuottajahintojen laskusta seuranneita äkillisiä tulonmenetyksiä. Muutokset markkinoilla ovat johtaneet siihen, että vakuutusperusteisilla mekanismeilla on periaatteessa parhaat mahdollisuudet vastata maataloustuotannon taloudellisiin riskeihin, kirjoittaa maatalousekonomisti Heini Toikkanen.

Taloustutka: Yksinkertaisempaa politiikkaa – siis mitä?
marraskuu 14,2016

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) valmistelu seuraavalle ohjelmakaudelle on pikkuhiljaa alkamassa. Eri intressiryhmillä on CAP:n tulevaisuuden suunnasta erilaisia näkemyksiä. Yhdestä asiasta ollaan kuitenkin melko yksimielisiä – tarvitsemme yksinkertaisemman CAP:n.

Taloustutka: Geenitekniikka teknologiana muiden joukossa
elokuu 8,2016

GMO eli geenimuunneltu organismi toimii yleisnimenä tuotteelle, jonka jalostuksessa on käytetty apuna geenitekniikkaa. Geenitekniikkaa käytetään hyväksi esimerkiksi lääkkeiden valmistuksessa ja teollisuuden prosesseissa. Parhaiten tunnettu ja eniten keskustelua herättänyt geenitekniikan saavutus on geenitekniikan avulla jalostetut viljelykäyttöön tarkoitetut kasvilajikkeet.

Luomusta lisäarvoa maitosektorille?
toukokuu 13,2016

Maitomarkkinat ovat murroksessa. Toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset ovat pakottaneet sektorin miettimään toimintaansa uudelleen. Maidonjalostussektori on löytänyt osalle tuotteita korvaavia markkinoita, mutta lisäarvotuotteiden markkinat ovat vielä varsin kapeat. Voisiko luomu avata uusia mahdollisuuksia?