Ajankohtaista

Saimme liudan huippuosaajia uusiksi työkavereiksi - lue uusien PTT-läisten esittelyt

26.elokuu 2021
Annika Hietala
KATSO KIRJOITTAJAN MUUT ARTIKKELIT»


Olli Korhonen, Saara Vaahtoniemi ja Päivi Kujala.

Syksy on alkanut mainiosti, sillä saimme kesällä rekrytoitua jälleen uusia alojensa erityisosaajia. Kansantalouden tutkimusryhmässä heinäkuussa aloittanut Saara Vaahtoniemi on yhteistyöhankkeiden kautta osalle PTT-läisistä jo tuttu kasvo. Hänellä on väitöskirja loppusuoralla, joten kannustamme häntä kovasti. Vastikään väitellyt Päivi Kujala tuo mukanaan rautaista kokemusta ja osaamista Sari Forsman-Huggin vetämään Maa- ja elintarvikeryhmään.

Tasa-arvon nimissä esittelemme myös Metsä- ja ympäristötalouden ryhmässä työskentelevän Olli Korhosen, joka onneksemme palasi PTT:lle toukokuussa. Olli on yksi vuoden 2020 kesäharjoittelijoista, joka viimeistelee maisterinopintojaan Helsingin yliopistolla.

PTT:n kesäharjoittelijat ovat vuosi toisensa jälkeen osoittautuneet erittäin lahjakkaiksi tutkijanaluiksi, ja tämänkin kesän harjoittelijoista jokainen jatkaa syksyllä talossa.

Lue jutun lopusta uusien tutkijoidemme esittelyt ja lukuvinkit!

Kohti tasa-arvoisempaa tutkimusmaailmaa

Tutkimusyhteisön toiminnan kehittämisessä käärittiin reippaasti hihat jo heti elokuun alkupuolella, kun koko työyhteisö pääsi osallistumaan tasa-arvosuunnitelman laatimiseen.

Elokuussa työntekijöidemme määrä oli ensimmäistä kertaa yli 30 henkilöä, joten lakisääteisen suunnitelman laatiminen oli ajankohtainen. Suunnitelmalle nähtiin jo aiemmin tarvetta, sillä useissa rahoitushauissa sitä toivotaan. Ovathan tasa-arvokysymykset jo usean vuoden ajan huomioitu usean rahoittajan taholta.

Työyhteisönä haluamme olla nykyaikainen, uudistuva ja tasa-arvoa edistävä. PTT on rakenteeltaan jo nyt hyvin tasapuolinen, sillä meiltä löytyy sekä naisia että miehiä eri tehtävistä johtoa myöten. Palkkauksessa naisia ja miehiä kohdellaan tasa-arvoisesti ja sukupuolella ei ole vaikutusta palkan suuruuteen. Palkkaeroihin voivat vaikuttaa ainoastaan mm. tehtävien vastuut, henkilön työkokemus ja koulutusaste.

Tasa-arvosuunnitelman tekeminen on saanut johdon vahvan tuen. PTT haluaa panostaa talon sisäisten käytänteiden kehittämiseen ja läpinäkyvyyteen. Tasa-arvosuunnitelma on laadittu yhteistyössä henkilöstön kanssa, ja se on matkalla hallituksen hyväksyttäväksi. Onneksemme työyhteisöstämme löytyy liuta tasa-arvoasioihin ja -tilastoihin perehtyneitä ekonomisteja sekä tutkijoita, joten hallitus saa varmasti hyvin valmistellun suunnitelman käsiinsä.

Esittelyvuorossa uudet PTT-kasvot: Saara, Päivi ja Olli

Olen…

Päivi: Päivi Kujala ja aloitin PTT:llä vanhempana maatalousekonomistina elokuun alussa. Koulutukseltani olen hallintotieteiden tohtori ja maatalous- ja metsätieteiden maisteri, agronomi. Minulla on myös agrologin tutkinto, mikä on luonut erinomaisen pohjan työtehtäviini. Olen työskennellyt aiemmin maatalouden ja maaseudun kehittämisen neuvonta- ja viranomaistehtävissä yli 25 vuotta ja viimeiset viisi vuotta ennen PTT:lle tuloani tein väitöskirjaa.

Saara: Saara Vaahtoniemi ja aloitin kesällä työt PTT:llä ekonomistina kansantaloustieteen tutkimusryhmässä. Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri ja olen viimeistelemässä työn taloustieteen alalle sijoittuvaa väitöskirjaani Vaasan yliopistoon.

Olli: Olli Korhonen ja koulutukseltani maatalous- ja metsätieteiden kandidaatti Helsingin yliopistosta. Opintosuuntani on ympäristö- ja luonnonvaraekonomia, josta valmistun maisteriksi kuluvan vuoden aikana.

Hain/tulin PTT:lle koska…

Päivi: Hain PTT:lle koska koin, että maatalousekonomistin työssä yhdistyy oma kiinnostukseni, koulutukseni ja työkokemukseni saumattomasti. Olen arvostanut PTT:tä organisaationa ja seurannut PTT:n tutkimuksia useiden vuosien ajan. Maatalousekonomistin paikka oli auki kuin tilauksesta, kun keväällä sain väitöskirjani pakettiin.

Saara: …PTT tarjoaa kiinnostavan ja monipuolisen paikan tehdä tutkimusta erilaisissa projekteissa, sekä mahdollisuuden nähdä monia puolia ekonomistin työssä ja siinä kehittymiseen.

Olli: …aiempi työkokemus täällä jätti paljon positiivisia kokemuksia työn sisällöstä sekä työyhteisöstä. Oli siis helppo päätös palata PTT:lle, kun siihen tarjoutui mahdollisuus.

Etätyöskentely on lähtenyt käyntiin…

Päivi: …hyvin, siihen olen tottunut jo edellisissä työpaikoissa. Olen kuitenkin ollut aivan paikan päällä muutamia päiviä aloittamassa työtäni. Sain työvälineet, tutustuin toimitiloihin ja paikalla olleisiin työkavereihin. Maatalousryhmän porukalla käynnistettiin myös muun muassa maatalouden ennustetyötä.

Saara: …sujumaan mukavasti. Olin tehnyt etätyötä silloin tällöin jo ennen koronapandemiaa. Odotan kuitenkin, että pian osan viikosta voi työskennellä toimistolla, jolloin pääsen tutustumaan uusiin työkavereihin paremmin.
Olli: …tutuissa merkeissä liikkeelle, sillä PTT:llä oltiin siirrytty etätyöaikaan jo aloittaessani täällä harjoittelijana viime kesänä. Yhteisöllisyyteen, toimintamalleihin ja työssä viihtymiseen kiinnitetään paljon huomiota, mikä helpottaa työskentelyä sekä työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista.

Suosittelisin seuraamaan…

Päivi: …tutkimusmaailman ilmiöistä erityisesti maaseudun kehitykseen, ruoan tuotantoon ja yrittäjyyden edistämiseen liittyviä ilmiöitä. Hallinnon toiminta ja politiikkaohjaus maatalouden ja maaseudun kehittämisen osalta ovat myös kiinnostavia.

Saara: …sukupuolten välisen palkkaeron syihin liittyvää tutkimusta. Aiheesta on viime vuosina julkaistu mielenkiintoisia uusia tuloksia, jotka vaikuttanevat myös Suomessa.

Olli: …biotalouden innovaatioita liittyen puupohjaisten tuotteiden kehitykseen, sillä perinteisten metsätuotteiden lisäksi puu tuntuu soveltuvan raaka-aineeksi mitä erilaisimpiin käyttötarkoituksiin ja tuotteisiin.

Vapaa-ajalla mieluiten…

Päivi: …ulkoilen; talvella hiihdän, kesäisin teen puutarhatöitä ja myös metsätöitä, marjastan. Lions-toiminta ja luottamustehtävät OP-ryhmässä sävyttävät myös vapaa-aikaani. Matkailen taas sitten, kun koronatilanne rauhoittuu.

Saara: …ulkoilen pienen villakoirani kanssa ja piirrän tai maalaan. Kesäisin tykkään tehdä yön yli kestäviä retkiä luonnossa, niin kävellen kuin kajakillakin. Melontaa olen harrastanut mm. Vaasan seudulla Merenkurkun saaristossa sekä Kanadan länsirannikolla, missä hyvin mieleen painuneella reissulla pääsimme näkemään delfiinejä ja ryhävalaita.

Olli: …vietän aikaa koirien kanssa lähiluonnosta nauttien.

Tervetuloa Saara, Päivi ja Olli taloon! Koko PTT:n työyhteisö toivottaa hyvää alkanutta syksyä kaikille.