Blogi

Tutkijoidemme kolumneja sekä juttuja tutkimusaiheistamme ja teemoistamme.

Tiedote: Maatalouden ahdinko ei helpota, vaikka ruuan hinta nousee, kertoo PTT:n ennuste

 • Pellervon taloustutkimus PTT kertoo maa- ja elintarviketalouden ennusteessaan, että ruuan hinta nousee tänä ja ensi vuonna. Tänä vuonna hinnat nousevat 1,2 ja ensi vuonna 1,6 prosenttia. Maatalouden yrittäjätulo jatkaa laskuaan. 

  ”Ruuan hinta kääntyi viime vuonna muutaman vuoden laskun jälkeen takaisin nousuun. Nousu jatkuu tänä vuonna, joskin hitaampana. Ensi vuonna nousutahti kiihtyy. Hintojen nousu seuraa yleistä inflaatiovauhtia”, kertoo ekonomisti Hanna Karikallio.

  Elintarvikkeiden hinnat nousevat kaikissa päätuoteryhmissä. Eniten nousee lihan hinta. Maitotuotteiden hinnat nousevat hieman viljatuotteiden hintoja nopeammin. Viime vuonna kasvisten tarjonta jäi niukaksi heikkojen kasvuolosuhteiden takia ja hinnat nousivat. Tänä vuonna niiden hintataso palaa tavanomaiseksi. 
   
  Tuottajahintojen lasku ja kustannusten nousu nipistävät maatalouden yrittäjätuloa 

  Maatalouden yrittäjätulo laskee tänä vuonna edelleen. Yrittäjätuloa vetää alaspäin erityisesti rehuviljan ja lihan tuottajahintojen lasku. Myös energia- ja lannoitekustannukset nousevat, ja ne pienentävät osaltaan yrittäjätuloa. Yrittäjätulo jatkaa laskuaan myös ensi vuonna. 
  Viime syksyn heikko sato veti viljan hinnan poikkeuksellisen korkealle. Erityisen paljon nousi rehuviljan hinta. 

  ”Ensi syksynä hinnat palaavat lähemmäs normaalia hintatasoa. Hintojen laskua kuitenkin pehmentävät heikon sadon vanavedessä pienentyneet varastot”, toteaa tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori. 

  Sianlihan kulutus jatkaa Suomessa laskuaan. Myös naudanlihan kulutus kääntyy tänä vuonna laskuun. Sen sijaan siipikarjanlihaa syödään edelleen yhä enemmän. Samalla sian- ja naudanlihan tuotanto pienentyy.
   
  Kevään 2019 maa- ja elintarviketalouden ennuste on kokonaisuudessaan luettavissa PTT:n kotisivuilta http://www.ptt.fi/ennusteet/maa-ja-elintarviketalous.html

  Ennusteen taustamuuttujia käsittelevän kalvosarjan voit lukea täältä (linkki).
   
  Lisätietoja: 

  ekonomisti Hanna Karikallio, p. 040 126 2077, hanna.karikallio@ptt.fi 
  tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori, p. 040 164 8191, kyosti.arovuori@ptt.fi