Ajankohtaista

Ei investointeja ohi kehysten, hyviäkään
lokakuu 25,2021

Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii tulevina vuosina suuria yksityisiä ja julkisia investointeja. Jotta investoinneille saataisiin tilaa budjetissa, pääministeri on ehdottanut niiden siirtämistä kehysmenettelyn ulkopuolelle.

Kauas hinnat karkaavat
lokakuu 18,2021

Syksyn puhuttavin talousilmiö on ollut energian hinnan nopea nousu. Öljy hinta on noussut viime vuoden lokakuun noin 40 euron barreli hinnasta noin 80 euroon. Tämän seurauksena bensalitran keskihinta lähentelee Suomessa jo 1,8 euroa litralta ja osassa maata ollaan jo kahden euron tuntumassa. Myös hiilen hinta on noussut jyrkästi, millä on vaikutusta lämmityskustannuksiin suurissa kaupungeissa. Nopeinta lämmityskustannuksien nousu on ollut pääkaupunkiseudulla, jossa hiilellä tuotetaan merkittävä osa kaukolämmöstä.

Jäsenyys tuottavuuslautakunnassa vankistaa myös PTT:n omaa tutkimustyötä
lokakuu 15,2021

Suomessa on toiminut jo kolme vuotta erityinen taloustutkijoista koostuva tuottavuuslautakunta, joka nimensä mukaisesti seuraa tuottavuuden kehitystä ja tekee aiheesta raportteja. PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari on ollut ryhmän jäsen alusta lähtien. Mitä lautakunta oikein tekee?

PTT:n tutkimus: Metsänomistajien saama neuvonta lisää kiinnostusta metsänhoitoon ja vapaaehtoiseen suojeluun
lokakuu 7,2021

Metsäkeskuksen tarjoaman metsänomistajaneuvonnan vaikutukset vastaavat suurilta osin sille asetettuja tavoitteita. Neuvonta edistää etenkin Metsään.fi-palvelun käyttöä sekä vapaaehtoista suojelua. Pellervon taloustutkimus PTT:n tutkimuksen mukaan neuvonta lisää myös metsänomistajien kiinnostusta metsänhoitotöiden ja hakkuiden toteuttamiseen.

PTT-ennuste: Korkeat hinnat kohottavat Suomen metsäteollisuutta
lokakuu 5,2021

Suomen metsäteollisuus kipuaa koronakuopasta korkeiden vientihintojen nostamana, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Viennin arvo nousee tänä vuonna 15 prosenttia, mutta jää silti jälkeen koronaa edeltävästä tasosta. Entinen lippulaiva, paino- ja kirjoituspaperi, jää tänä vuonna jo arvoltaan pienimmäksi päävientituotteeksi

PTT-metsäennuste: Puukauppa kohoaa huippuunsa – bruttokantorahatulot ennätystasolle ensi vuonna
lokakuu 5,2021

Puumarkkinat vilkastuvat tänä ja ensi vuonna merkittävästi korona-ajan lukemista, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäennuste. Nousua siivittävät muun muassa metsäteollisuuden viennin piristyminen ja uudet suurinvestoinnit. Yksityismetsien kantorahatulot ylittävät jopa huippuvuoden 2018 lukemat.

Metsäala - syksy 2021
lokakuu 5,2021

Talousennuste on kiikari lähitulevaan – mutta sitä on osattava käyttää
lokakuu 4,2021

Kun talousennuste kertoo, että ruuan hinta nousee, maatalouden yrittäjätulo laskee ja lihan sekä maidon kulutus laskee, mistä silloin oikeastaan on kyse?

PTT:n viestinnällä monta rautaa tulessa – tavoitteena saada tutkimustieto näkyväksi ja ymmärrettäväksi
syyskuu 30,2021

Yhtä uuden etätyömaailman kysymystä viestintätiimikään ei ole vielä osannut ratkaista. Lue lisää PTT:n viestinnän työstä täältä.

PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennuste: Ruuan hinta lähtee nousuun, mutta maatalousyrittäjien tulot kutistuvat roimasti
syyskuu 28,2021

Heikko sato ja kustannusten nousu syövät maatalouden kannattavuutta. Pellervon taloustutkimuksen PTT:n ennusteen mukaan maatalouden yrittäjätulo putoaa tänä vuonna jopa viidenneksen heikon sadon ja kustannusten nousun takia. Sen sijaan elintarviketeollisuus toipuu jo koronasta. Ruuan hinta lähtee ensi vuonna selvään nousuun. Kulutuksessa tapahtuu merkittävä muutos, kun siipikarjanlihan kulutus ylittää sianlihan kulutuksen.