Ajankohtaista

Tiedote: Joka kolmas metsänomistaja ei arvioi metsätaloutensa kannattavuutta – moni ei myisi metsätilaansa mistään hinnasta
tammikuu 31,2022

Noin joka kolmas suomalainen metsäomistaja ei arvioi oman metsätaloutensa kannattavuutta millään tavalla, kertoo Pellervon taloustutkimuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Työtehoseuran tutkimus. Alle puolella metsänomistajista puolestaan on kokonaiskäsitys puunmyyntitulojensa käytöstä. Metsänomistuksessa painottuvatkin vahvasti myös muut kuin taloudelliset tekijät: yli kolmasosa ei myisi metsätilaansa pois mistään hinnasta.

Vanheneva Suomi tarvitsee lisää työperäistä maahanmuuttoa talouskasvun ylläpitämiseksi
tammikuu 31,2022

Pellervon taloustutkimus ja Merit Economics tekivät Akava Worksin toimeksiannosta.selvityksen työperäisestä maahanmuutosta ja sen vaikutuksista talouteen: Selvitys esittää mallinnuksen pohjalta neljä vaihtoehtoista tulevaisuudennäkymää.

PTT julkaisee helmikuun alussa tutkimuksen asunto-, tontti- ja metsärahastoista Suomessa
tammikuu 27,2022

Tutkimuksesta käy ilmi muun muassa asunto-, tontti- ja metsärahastojen lukumäärät ja niihin sitoutuneet pääomat sekä metsärahastojen osuus metsätilakaupoista alueittain.

Miten työperäinen maahanmuutto kehittyy? - Tule kuuntelemaan Akavan järjestämä keskustelu PTT-selvityksestä
tammikuu 25,2022

Pellervon taloustutkimus ja Merit Economics tekivät Akava Worksin toimeksiannosta selvityksen työperäisen maahanmuuton vaihtoehtoisista näkymistä.

PTT:n maa- ja elintarviketalouden tilannekatsaus: Kustannusten nousu rasittaa yhä maatalouden kannattavuutta
tammikuu 18,2022

Maatalouden yrittäjätulo on jäämässä ennakoituakin heikommaksi vuonna 2021, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n maa- ja elintarviketalouden tilannekatsaus. Syynä on etenkin lannoitteiden ja energian huima hinnannousu. Tilanne aiheuttaa maataloudessa sopeuttamistoimia. Elintarvikeviennin noususuhdanne taittui viime vuonna.

REKRY: Kesärekry käynnistyi, hae meille tutkimusharjoittelijaksi!
tammikuu 17,2022

Onko haaveissasi tutkijanura tai haluatko kartuttaa kokemustasi yhteiskunnallisesti merkittävässä työssä? Oletko kiinnostunut kansantalouden, metsä- ja ympäristötalouden, maatalouden tai elintarvikemarkkinoiden kysymyksistä? Innostutko ajankohtaisista aiheista, kuten ilmastokysymykset tai nuorten taloustaitojen vahvistaminen digiyhteiskunnassa? Teemme myös poikkitieteellistä tutkimusta ja yhteistyötä muiden tutkimusyhteisöjen kanssa.

Maa- ja elintarviketalouden tilannekatsaus tammikuu 2022 - Ruuan hinta
tammikuu 14,2022

Maatalouden nopea tuotantopanosten kustannusten nousu ei juuri näkynyt kuluttajien kukkarossa vielä viime vuonna. Ruuan kuluttajahinnat nousivat viime vuonna varsin maltillisesti, vaikka hintojen nousu nopeutuikin loppuvuodesta. Tänä vuonna ruuan hinta nousee selvästi viime vuotta enemmän. Kustannuspaineet koettelevat koko ruokaketjua. Hinnan nousu voi olla yleistä inflaatiokehitystä nopeampaa.

PTT julkistaa tilannekatsauksen ruuan hinnasta sekä maa- ja elintarviketaloudesta 14.1. ja 18.1.
tammikuu 12,2022

Pellervon taloustutkimus julkistaa tilannekatsauksen maa- ja elintarviketalouden ajankohtaisesta kehityksestä. Katsaus julkistetaan kahdessa osassa. Ruuan hinnan kehitystä käsittelevä osuus julkistetaan verkkosivuillamme www.ptt.fi perjantaina 14. tammikuuta noin kello 14. Laajempi tilannekatsaus on vuorossa tiistaina 18. tammikuuta klo 10. Siinä tarkastellaan myös maatalouden yrittäjätuloa, maataloustuotteiden markkinoita ja elintarvikevientiä.

Sodan sankareita
joulukuu 27,2021

Kuluvaa vuotta on leimannut yhä poteroituneemmaksi ja aggressiivisemmaksi käynyt keskustelu koronan vastatoimien tarpeellisuudesta ja hyväksyttävyydestä. Liekö taustalla epävarmuus, pelko ja taisteluväsymys niin rokotevastaisten kuin -myönteistenkin leireissä kun vastapuolelle ladataan syytöksiä täydeltä laidalta miettimättä vaikutuksia sen kummemmin. Omaa avuttomuutta ja turhautuneisuutta puretaan suuntaamalla kiukku niihin ”toisiin”, jotka tottelevat sokeasti fasistisia vallanpitäjiä tai jotka vaarantavat kaikkien hengen vastuuttomalla käytöksellään. 

Joulukuun uutiskirje
joulukuu 21,2021

Joulu ekonomistin seurassa? Mieti vielä / Synnyitkö velli- vai broileri-Suomeen?