Ajankohtaista

Paperin jättämien saappaiden täyttäminen vaatii kunnianhimoa
maaliskuu 17,2021

Metsäteollisuuden osuus Suomen talouden arvonlisäyksestä on pitkään polkenut reilussa kahdessa prosentissa. Paperin tuotannon vähenemisen myötä osuus laskee. Kansantalouden näkökulmasta suunta on käännettävä. Toivo on uusissa puupohjaisissa tuotteissa.

Työvoiman saatavuus ja osaaminen keskeinen kysymys Suomen taloudelle tulevien 20 vuoden aikana
maaliskuu 12,2021

Suomen talouden kasvukyvyn parantaminen tulevina vuosikymmeninä edellyttää hyvin todennäköisesti osaamiseen pohjautuvan maahanmuuton lisäämistä, kertoo Pellervon taloustutkimuksen ja Merit Economicsin opetus- ja kulttuuriministeriölle ja työ- ja elinkeinoministeriölle laadittu tutkimusraportti. Raportissa on tarkasteltu Suomen talouden kehitystä nykyhetkestä 2040-luvulle useiden erilaisten skenaarioiden kautta laskennallisella yleisen tasapainon mallilla. Skenaarioissa tarkastellaan väestön ikääntymisen lisäksi muitakin talouden kannalta olennaisia kysymyksiä, kuten ilmastonmuutosta ja osaamistarpeiden muutosta.

Millaista osaamista Suomi tarvitsee 2040? - infograafi
maaliskuu 12,2021

Infograafi tiivistää raportin ennusteet eri skenaarioissa.

TIEDOTE: EU:n elpymisrahaston suurin haaste on sen tehokas toteutus
maaliskuu 11,2021

EU:n elpymisvälineen rahojen tehokas käyttö on suuri haaste Suomelle ja muille EU-maille. Rahoituksella haetaan sekä talouden elvyttämistä että uudistamista. Julkisilla investoinneilla voidaan edistää kumpaakin tavoitetta, mutta aina ne eivät kohtaa, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n raportti. Alueellisen ja paikallisen tason toimijoilla on elvytyksen toteuttamisessa merkittävä rooli. 

Elintarvikevienti vetää, mutta ohuella pohjalla
maaliskuu 8,2021

Suomen elintarvikkeiden (pl. juomat) kauppatase parani viime vuonna lähes 7%. Tämä selviää Tullin ulkomaankauppatilastosta, josta tässä on hyödynnetty kansainvälisen SITC-tavaraluokituksen mukaisia tietoja. Elintarvikkeiden kauppataseen alijäämä alkaa nyt olla samoissa luvuissa, kuin se oli ennen Venäjän asettamaa tuontikieltoa länsimaisille maataloustuotteille ja elintarvikkeille vuonna 2014.

Millaista osaamista Suomi tarvitsee vuonna 2040 - tutkimus julki tämän viikon perjantaina!
maaliskuu 8,2021

Raportissa on tarkasteltu Suomen talouden kehitystä nykyhetkestä 2040-luvulle useiden erilaisten skenaarioiden avulla. Niissä pohditaan, miten voitaisiin vastata taloudelle kiperiin haasteisiin, kuten väestön ikääntymiseen, ilmastonmuutokseen ja muuttuviin osaamistarpeisiin, ja miten toimet vaikuttaisivat talouskasvuun.

Turvetoimialan merkittävimmät vaikutukset näkyvät paikallisella tasolla - nyt myös työpaperi aiheesta julki!
maaliskuu 2,2021

Turpeen käytön vähentäminen näkyisi taloudessa merkittävimmin paikallisella tasolla, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys. Sen mukaan turvetoimiala työllistää koko Suomessa arvoketjussa noin 2 500 henkilötyövuotta, ja ala on keskittynyt erityisesti muutamiin seutukuntiin. Suhteessa alueen kokoon ylivoimaisesti suurin merkitys turvetoimialalla on maakunnista Etelä-Pohjanmaalla ja seutukunnista Luoteis-Pirkanmaalla ja Haapavesi-Siikalatvalla.

Äärettömän tarjonnan äärellä
maaliskuu 1,2021

Korona-ajan talvilomaviikon suurimmat kamppailut monessa suomalaisperheessä käytiin yhdessä laskettelun, luistelun ja hiihtämisen sijaan siitä, katsotaanko Yle Areenaa, Netflixiä vai Disney+:aa.

PTT:n helmikuun 2021 uutiskirje
helmikuu 28,2021

PTT:n uutiskirje, helmikuu -- Asuntomarkkinat kestivät koronan, turpeen talousvaikutukset paikallisia

EU-elvytyksen suurin haaste ei ole rahoitus vaan toteutus
helmikuu 24,2021

Tulossa oleva EU:n elpymispaketti on perusteltu ja tarpeellinen, mutta se pitäisi pystyä suunnittelemaan ripeästi ja varat käyttämään tehokkaasti, arvioi PTT lausunnossaan.