Uutiset

maatalous

Tiedote: Suomen maatalouden vahvistaminen vaatii osuuskuntien rahoituksen uudistusta
huhtikuu 24,2019

Maatalouden ja ruokaketjun kilpailukyky tarvitsee uusia tapoja tuottajaosuuskuntien rahoitukselle, kertoo tuore väitöskirjatutkimus. Yksityisiä varoja tarvittaisiin mukaan kehittämään ruokaketjua. Tutkimus tarjoaa kaksi uudenlaista rahoitusmallia.

Ruokahävikin monet kasvot
helmikuu 25,2019

Ruokahävikistä puhuttaessa huomio kiinnittyy yleensä pääasiassa kuluttajiin. Kaupoista ostetaan ruokaa, joka sitten lopulta heitetään pois. Kotitalouksien osuus ruokahävikistä onkin Suomessa suurempi, kuin minkään muun elintarvikejärjes-telmän osan. Kotitaloudet vastaavat liki kolmasosasta ruokahävikkiä.

Älymaatalous kaipaa standardeja
tammikuu 21,2019

Digitalisaatio parantaa maatalousyrittäjien kilpailukykyä, eläinten hyvinvointia, tuotteiden laatua ja vähentää ympäristön kuormitusta. Se on luonut edellytykset tilakoon kasvattamiselle, yhteisyritysten perustamiselle ja eri tuotantopisteissä toimimiselle. Suomi on innovatiivinen maa, mutta älymaatalouden investoinneissa on edetty hitaasti.

Miten ruoan hinta muodostuu?
marraskuu 12,2018

Tuottajan saama osuus erilaisten tuotteiden kuluttajahinnasta mietityttää. Kuinka suuri on alkutuotannon osuus perunarieskan hinnasta? Entäpä grillimakkarasta? Myös kaupan rohmuamasta osuudesta puhutaan, ja usein syystäkin varsin kielteiseen sävyyn.

Vienti on vaativa laji
lokakuu 22,2018

Suomen elintarvikeviennin kasvun eteen on tehty paljon töitä sekä yritysten että viranomaisten toimesta. Viime vuonna nähtiinkin jo lupaavaa kehitystä, vaikka elintarvikevienti oli edelleen noin kymmenyksen pienempi kuin suurimmillaan ennen Venäjän vastapakotteita vuonna 2014. Tänä vuonna on sen sijaan otettu jopa reilustikin takapakkia.