Uutiset

Maatalouspolitiikka

Taloustutka: Maatalouspolitiikan pata porisee
toukokuu 30,2017

Nykyinen maatalouspolitiikka saattaa keskittyä liiaksikin vain sektorin säilyttämiseen sen kehittämisen sijaan, kirjoittaa tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori.

Pettu-podcast jakso 2: Kysynnän ja tarjonnan muna-kana-probleema - eli mitä kävikään häkkikananmunille? - Kuuntele jakso täältä!
toukokuu 5,2017

PTT:n podcastin toisessa jaksossa keskustellaan kysynnän ja tarjonnan laeista ruuantuotannossa. Mitkä historialliset syyt hankaloittavat sektorin reagointia markkinamuutoksiin?

Tiedote: EU:n ja USA:n maataloustuet kulkevat eri suunnista kohti täysremonttia
helmikuu 27,2017

Maatalouden tukijärjestelmien olisi uudistuttava ripeää vauhtia, katsoo Pellervon taloustutkimuksen PTT:n selvitys. Nykyiset järjestelmät ovat muodostuneet liian kalliiksi siihen nähden, miten julkista rahaa on käytettävissä. Kuitenkaan ne eivät ole suojanneet viljelijöitä äkillisiltä tulonvaihteluilta. Selvityksessä vertailtiin Yhdysvaltain ja EUroopan unionin maataloustukipolitiikkaa.

Taloustutka: Viljelijöiden taloudellinen turvaverkko
helmikuu 20,2017

Viime vuosien markkinamuutokset ovat osoittaneet, että suorat tuet ovat riittämätön turvaverkkomekanismi äkillisiin tulovaihteluihin. Suorat tuet eivät ole pystyneet tasoittamaan maatalouden tuottajahintojen laskusta seuranneita äkillisiä tulonmenetyksiä. Muutokset markkinoilla ovat johtaneet siihen, että vakuutusperusteisilla mekanismeilla on periaatteessa parhaat mahdollisuudet vastata maataloustuotannon taloudellisiin riskeihin, kirjoittaa maatalousekonomisti Heini Toikkanen.

Tiedote: EU:n maatalouspolitiikan uudistus jäi vajaaksi – paineet tulevaa kohti kasvavat
tammikuu 5,2017

Euroopan unionin yhteisen maatalouspolitiikan viimeisin uudistus vuonna 2014 jäi vaatimattomaksi tavoitteisiin nähden. Seuraavaan uudistukseen vuonna 2021 kohdistuu siksi voimakkaita muutospaineita, joita lisää kasvava kilpailu julkisesta rahasta.