Blogi

Tutkijoidemme kolumneja sekä juttuja tutkimusaiheistamme ja erikoistumisteemoistamme

Kauramaidolla kestävää kannattavuutta
helmikuu 11,2019

Perinteisesti ulkomailla asuessa Suomesta on ollut ikävä ruisleipää ja salmiakkia. Nykyään suurin ikävä on kauramaitoa, sillä kauramaidosta on tullut lyhyessä ajassa kahvi- ja aamupalapöydän vakiotuote. Yhdysvalloissa kauppojen hyllyt notkuvat soija- ja mantelimaitoja, mutta kauramaitoa ei näy. Mantelimaito on hyvää, mutta kauramaitoon verrattuna sen tuotanto kuluttaa huomattavia määriä vettä. Lehmänmaidontuotannon ympäristövaikutuksista puhumattakaan.

Taloustutka: Puumarkkinoista ja vähän metsänomistajistakin
helmikuu 7,2019

Metsänomistajien kaupungistumisen, ikääntymisen ja arvomaailman muutosten on arveltu vähentävän puun tarjontaa, mutta viime vuonna myytiin puuta enemmän kuin koskaan ennen. Mitä kaikkea puumarkkinoilla tapahtuu, siitä kertoo tutkimusjohtajamme Paula Horne kolumnissaan.

Taloustutka: Elintarvikkeiden kauppataseen kehitystä ei saatu käännettyä
tammikuu 28,2019

Taseen alijäämää on kasvattanut eniten sellaisten elintarvikkeiden tuonnin kasvu, joita ei Suomessa juurikaan tuoteta tai valmisteta. Tämän vuoksi tilanteen kääntäminen on erityisen vaikeaa, kirjoittaa ekonomistimme Hanna Karikallio.

Älymaatalous kaipaa standardeja
tammikuu 21,2019

Digitalisaatio parantaa maatalousyrittäjien kilpailukykyä, eläinten hyvinvointia, tuotteiden laatua ja vähentää ympäristön kuormitusta. Se on luonut edellytykset tilakoon kasvattamiselle, yhteisyritysten perustamiselle ja eri tuotantopisteissä toimimiselle. Suomi on innovatiivinen maa, mutta älymaatalouden investoinneissa on edetty hitaasti.

Veretön vallankumous - Italia-blogisarja osa 3
tammikuu 18,2019

Italian poliittista lähimenneisyyttä tarkastelevan blogisarjan viimeisessä osassa pohditaan, miten viime vuosikymmenten tapahtumat maassa heijastuvat populistien nykyiseen suursuosioon.